tisdag 12 februari 2013

Författarbesök i april!I slutet av april kommer författaren Thomas Fröhling till Arboga på besök. Han ska då i två dagar besöka kommunens alla elever i år 7.

När Thomas var liten älskade han att läsa serier. Han hade en stor samling serietidningar som han och kompisarna nästan läste sönder under uppväxten. Thomas blev dock inte serietecknare som vuxen, utan i stället jobbade han i många år som illustratör, och tecknare. Han har t ex jobbat med att illustrera många skolböcker. Kanske t om någon bok som just du använder i skolan?

2008 kom hans första egna bok ut; "Kung Steves självlysande hip-hop bibel".
Den handlar om en 14-årig kille från Salem, en av Stockholms förorter.
Han heter Steve, men det uttalas inte coolt engelskt, utan töntigt svenskt som teve.
Steve älskar hip hop över allt annat. Han drömmer om att bli en stor stjärna som sin idol Dogge Doggelito (från Latin Kings). Då när Steve blir berömd ska han kalla sig Kung Steve, och han ska köra det fetaste rhymes som någonsin gjorts! Då kommer alla äntligen att förstå hur fantastiskt det är med hiphop musik!
Steve är en annorlunda och väldigt rolig kille. Han är lite ensam och blyg ibland, och passar inte in så bra i sin klass. Men när den nya killen Ramin börjar i klassen händer något... Äntligen får Steve en vän som förstår honom, som älskar hiphop lika mycket som han gör.
Grabbarna börjar skriva musik och texter i hop, och snart får de sitt första gig på skolans halloweendisco...

"Kung Steves självlysande hip-hop bibel" är en himla kul bok! Vi läsare har turen att få vara med och läsa Steves egen dagbok. Han berättar nämligen om allt som händer honom, både roliga och mindre roliga saker. Han gör det också på ett sätt som får en att småfnissa ganska ofta! Steve kan nämligen konsten att formulera sig på ett väldigt träffande och roligt sätt!
Här får ni ett litet exempel från boken:

" Dom säger att tekniken går går framåt. Men jag vet inte. Jag tycker att tekniken slår åt alla håll. Som Jackie Chan. Vissa sparkar träffar visserligen skurkarna, men samtidigt slår han av någon planka så att taket faller ner i skallen på honom själv. Så är det med tekniken också. Två steg framåt och en smäll i huvet."

Dessutom bjuder Steve på några av av sina coolaste hip hoptexter, samt ger oss många värdefulla (och roliga!) tips på hur man kan komma igång och skriva på egen hand.

Om ni gillar denna bok, finns det också en fortsättning; "Kung Steve och alla hemlösa hjärtans blues".
Här kämpar Steve vidare för att vinna underbara Veras hjärta.
Men nu pratas det om att Vera ska flytta från stan med sin familj. Hur ska Steve överleva det?...

Vill du läsa böckerna om Steve? Titta i bibliotekskatalogen om de är lediga att låna just nu.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar