onsdag 20 oktober 2010

"Ligan" av Tomas Dömstedt



Böcker som är skrivna för att vara extra lättlästa kan ibland bli väldigt tråkiga att läsa. Författarna har ansträngt sig så hårt för att texten skall vara lättläst, att de har glömt bort att ge sin bok en intressant handling och ett bra innehåll. Allt blir bara text och bokstäver utan liv.

Tomas Dömstedts nya bok "Ligan" är ett undantag. Den är både spännande och engagerande.
Jag tror den kan passa många läsare från 11-12 år och uppåt.

Tea är 15 år och går i nian. Hon är ganska trött på sitt liv och sina kompisar. Hon tycker att de aldrig gör eller pratar om något vettigt. Det enda som gäller är kläder och killar.
När den nya tjejen Fanny börjar i klassen händer något. Fanny är en orädd vegetarian som kämpar för att alla skall ta miljöfrågorna på allvar. Hon bryr sig inte om hur hon är klädd, utan går runt i sunkiga bruna kläder. I stället GÖR hon saker.
Tea beundrar henne, och får lov att följa med en gång när Fannys gäng, Ligan, skall göra protestaktioner mot bilavgaserna i stan. Samma natt som de är ute och sätter upp
protestlappar på bilar, är det någon som saboterar och sätter eld på bilar i annan del av stan. Är det Ligan? Gör de kriminella saker? Fanny vet inte vad hon skall tro.
Hur långt får man egentligen gå när man är aktiv miljökämpe?

Kolla här om boken finns att låna:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar