tisdag 22 november 2011

Årets Augustpris-vinnare!


I måndags kväll, den 21 november, utsågs årets vinnare av Augustpriset.
Vinnarna anses ha skrivit de bästa svenska böckerna som kommit ut under detta år, 2011. Man tävlar i flera olika klasser: bästa vuxenroman, bästa faktabok för vuxna och naturligtvis det viktigaste priset av dem alla : bästa barn- och ungdomsbok!
Det kan inte vara lätt att utse en vinnare i den här klassen. Här tävlar bilderböcker mot tjocka romaner för ungdomar. Hur ska man kunna jämföra och bedöma så olika böcker?
Vinnare i år blev alla fall en bok för äldre tonåringar, "Pojkarna" av Jessica Schiefauer. Jag har inte hunnit läsa den ännu, men har läst mycket OM den. "Pojkarna" har fått bra betyg i tidningarna, och dess innehåll har diskuterats ganska mycket. Här handlar det om könsroller. Vad är typiskt kvinnligt/ manligt beteende, och vem har bestämt att det ska vara så?
Boken handlar om några 14-åriga tjejer som är bästa kompisar. På dagarna håller de ihop mot killarna i skolan. Killarna som ofta är oförskämda, och kallar flickorna för fula saker med sexuellt innehåll. Men på nätterna får tjejerna sin hämnd! Då spelar de rollspel med varandra, när de låtsas vara killar. Killar som är starka , och som tar för sig!
Tjejerna dricker en magisk dryck som gör att även deras kroppar förvandlas under natten.
De blir män fullt ut, med allt vad det innebär...
Ja, som ni hör är "Pojkarna" en saga, men där finns mycket verkligt att fundera över och prata om. Boken passar bäst för lite äldre tonåringar, från ca 14 år och uppåt.
Jessica Schiefauer är född 1978 och uppvuxen på västkusten, i Göteborg och Kungälv.
Hon jobbar som lärare, och undervisar i skrivande.
2009 gav hon ut ungdomsromanen "Om du var här" som handlar om svek mellan vänner.

Vill du läsa Jessica Schiefauers böcker? Titta här om om de finns att låna på biblioteket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar