tisdag 8 juni 2010

"VM - sommar" av Magnus Ljunggren


Ingen har väl undgått att höra talas om att fotbolls VM i Sydafrika börjar inom kort! Inte ens jag som är mycket måttligt intresserad av fotboll.
Jag vill passa på att göra reklam för en alldeles ny ungdomsbok som jag precis har läst, med det aktuella namnet VM-sommar.
Den passar perfekt att läsa mellan matcherna, eller när man tröttnar på att sitta inne och glo på tv. Då kan man lägga sig i hängmattan och läsa om fotboll i stället!
VM-sommar handlar inte om årets fotbollsfest, utan här är det fråga om VM i fotboll 1974. När boken börjar är huvudpersonen Magnus vuxen och ett pensionerat fotbollsproffs som haft stora framgångar utomlands.
Men han vill berätta för oss om sommaren 1974, när han var 16 år och precis hade flyttat till Sundsvall med sin mamma. Då höll hans liv på att kvadda totalt, för många knäppa och farliga saker hände den sommaren.
Eftersom han är precis nyinflyttad har han inte så många kompisar, och därför börjar han hänga med de två tuffaste killarna i klassen. De hittar på en del småkriminella grejer som Magnus hänger med på, fast han egentligen inte vill...
En dag råkar de bli vittnen till hur ett gäng rånare gömmer sitt byte efter ett rån. Magnus vill gå till polisen, men bestämmer sig ändå för att inte göra det. Killarna fattar i stället det korkade beslutet att sno pengarna. Snart har de ett gäng våldsamma rånare efter sig...
En spännande och läsvärd bok med mycket snack om fotboll, men även om kompisar och kärlek.
Passar för både killar och tjejer från 12-13 år och uppåt.
Finns boken inne? Titta här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar