tisdag 10 augusti 2010

"Jinx- tur i oturen" av Meg Cabot




Bra ungdomsböcker handlar nästan alltid om någon form av elände!
Det kan vara fråga om mobbning, missbruk, olycklig kärlek, eller kanske har huvudpersonerna någon i familjen som dör i en olycka eller svår sjukdom.
De här böckerna är fyllda av starka känslor som det är lätt att känna igen sig i. För dem som varit med om liknande problem, är det ofta skönt att läsa om andra som drabbats. Då ser man att även andra mår dåligt ibland, men att det även går över så småningom.
Visst är det viktigt att sådana här "eländesböcker" finns, men ibland blir jag lite trött på dem!
Vad tycker ni därute? Gillar ni att läsa ungdomsböcker fyllda med "problem"?

"Jinx" är en helt annan sorts bok. En bok man läser för att bli underhållen, och ha trevligt med en stund. Allt som händer i boken kan definitivt inte hända i verkligheten, men vem bryr sig? Ibland är det skönt att drömma sig bort en stund. "Jinx "är faktiskt också så spännande och rolig att läsa att man faktiskt bara vill veta hur det går...
Meg Cabot har skrivit många sådana lite lättsammare böcker och långserier,
t ex "En prinsessas dagbok".
Jean är 16 år, och flyttar i bokens början till New York för att bo med sin mosters familj. Hennes smeknamn är Jinx, som är det engelska ordet för olycksfågel, och i hennes fall stämmer det verkligen! Natten hon föddes slog blixten ned i sjukhusets förlossningsavdelning, och efter det har oturen bara fortsatt att drabba Jinx. Hon råkar ständigt ut för mindre olyckor och andra pinsamheter.

Livet i New York blir snart fullständigt kaotiskt. Jinx blir osams med sin jämnåriga kusin, Tory, som sysslar med svart magi. Hon försöker stoppa det Tory gör, och upptäcker då att hon själv har en del magiska krafter...
Dessutom blir hon kär i helt fel kille, men det löser sig givetvis mot slutet av boken. I den här sortens bok är det alltid lyckligt slut, och visst är det skönt att läsa sådant ibland!
Kolla här om boken finns att låna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar