torsdag 5 augusti 2010

"Saker som aldrig händer" av Johanna Lindbäck

Johanna Lindbäck är en ganska nybliven författarinna som skriver fantastiskt bra ungdomsromaner.
De handlar mycket om känslor och relationer, och språket känns alltid helt rätt!
Det blir aldrig löjligt och tillgjort, som det kan bli när vuxna skall försöka prata som tonåringar. Hemligheten ligger nog i att Johanna har jobbat som gymnasielärare. Hon har haft ungdomar omkring sig hela dagarna, och vet precis hur de låter!

"Saker som aldrig händer" är hennes fjärde bok. Precis som de övriga tre passar den bäst för lite äldre tonåringar. Böckerna hör inte ihop, utan varje bok har en fristående historia.

Johanna är född och uppvuxen i Luleå, och därför utspelar sig hennes böcker oftast i norra Sverige. Det var något hon själv saknade som tonåring - böcker med ungdomar som bodde norrut.
Den nya boken handlar om gymnasiekillen Andreas vars liv plötsligt går i kras totalt. Hanna, hans flickvän sedan ett år tillbaka, har strulat med en annan kille. Hans gäng, killkompisarna som han trodde brydde sig om honom, visste om sveket - men ingen sa något till honom!
Hur går man vidare efter en sådan grej? När det visar sig att man inte alls känner de personer som skall stå en närmast...
När boken slutar har allting vänt. Tack vare den gamla barndomskompisen Erik blir Andreas sig själv igen.
De börjar umgås igen efter många års tystnad, och det är Erik som finns där som stöd när alla andra sviker.

Det här är en lättläst gripande bok som jag tror många kan känna igen sig i!
Läs också gärna Johannas andra böcker. Jag tyckte jättemycket om t ex " Min typ brorsa"! Den handlar om vad som kan hända när ens föräldrar träffar nya partners som har barn i ens egen ålder.

Kolla här efter Johannas böcker på biblioteket:







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar