onsdag 9 februari 2011

Lättläst skräck!

Bokförlaget Argasso har specialiserat sig på att ge ut lättlästa ungdomsromaner som
funkar bra att läsa även om man har läs- och skrivsvårigheter. Böckerna är ganska tunna, mindre än 100 sidor. I texten används ett enkelt språk och inte så långa meningar.
Dessutom är det mycket luft mellan raderna. Allt för att det skall bli så lättläst som möjligt. Trots att böckerna är lättlästa blir handlingen aldrig barnslig eller töntig.
Det handlar oftast om äldre ungdomar som är med om både det ena och det andra,
från kärlek till våld.
Jag har precis läst förlagets senaste två titlar som kom ut i slutet av förra året, "Hämndnatt" av Catherine MacPhail och "Johnny Kemps återkomst" av Keith Gray. Båda två handlar till stor del om kamrattryck och mobbning.
"Johnny Kemps återkomst" handlar om 14-årige Dan som till slut tröttnar på skolkamraten Johnnys terrorvälde. Han är en sådan typ som mobbar och hotar alla andra elever, och Dan bestämmer sig för att sätta stopp för honom. Han skvallrar för skolledningen, och får Johnny avstängd från skolan i två veckor.
Snart är Johnny tillbaka i skolan och utlovar HÄMND! Dan är livrädd och försöker få hjälp från både lärare och elever, men ingen ställer upp. De tycker bara att han har varit en tjallare som inte är värd stöd.
Jag skall inte avslöja hur det går, bara att boken är mycket spännande! Den kan också fungera bra att använda som utgångspunkt i skolan när man pratar om kamrattryck och mobbning.

I "Hämndnatt" börjar en ny tjej på skolan, och det populära gänget vill spela henne ett spratt och skrämma upp henne ordentligt. Nicola, drottningen i gänget, bestämmer att de skall sova över på skolan en natt tillsammans. Det går rykten om att det spökar, och det måste undersökas! Väl där skall gängets medlemmar försvinna en efter en i mörkret och lämna den nya tjejen ensam. Men det är någonting som går fel... Finns det något övernaturligt som gömmer sig i skuggorna på den öde skolan?
Det är en väldigt kuslig stämning i boken, så den passar nog inte att läsa för er som är väldigt mörkrädda! Men alla andra har en väldigt spännande stund framför sig...

Vill du låna böckerna?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar