fredag 9 mars 2012

En klassiker på annat sätt!

"Jane Eyre" kom ut som vanlig bok första gången redan 1847. Otroligt länge sen, eller hur?
Boken handlar om en värld som ser väldigt annorlunda ut än vår.
Det är ju inte så vanligt idag att ett fattigt föräldralöst barnhemsbarn träffar en elak och rik godsherre som hon gifter sig med! Eller hur?
Språket i boken är också ganska gammalmodigt och kan vara lite svårt att förstå ibland. Trots detta, är "Jane Eyre" en bok som människor fortsätter att läsa än i dag. Den kommer ut i nya upplagor och versioner, och har också filmats ganska nyligen.
Vad beror då detta på? Att vissa gamla böcker fortsätter att fängsla läsare, medan andra ganska raskt glöms bort? Har ni något svar på den frågan?
Jag vill gärna höra kommentarer och tankar från er läsare.
Vi har precis fått till biblioteket en ny serieversion av "Jane Eyre".
Den är betydligt tunnare än orginalet, och därför har en del händelser från boken plockats bort. Det viktigaste finns förstås kvar... Romantiken och de starka känslorna, samt alla dramatiska händelser förstås!
Kan ni grundhistorien, om föräldralösa Jane med en otroligt tuff barndom?
Hon växer upp hos en elak moster som skickar henne till internatskola.
Där får eleverna knappt något att äta. När Jane är 18 år börjar hon jobba som lärare åt en rik liten flicka som bor med sin pappa på en stor gård långt ute på landet.
Pappan, Mr Rochester, är en mycket speciell man. Han skrämmer många, men Jane blir förälskad. Snart spirar kärleken mellan Jane och Mr Rochester, men det finns mörka hemligheter som hotar deras lycka... Romantiskt och dramatiskt så det räcker och blir över, som ni hör!
Det är ju också därför boken fortfarande är så populär tror jag. Många känner igen sig i de starka känslorna!
När man läser "Jane Eyre" som serie blir det också lättare att förstå det ibland lite mossiga gamla språket. Bilderna förklarar sammanhanget, när det är ord som är lätt obegripliga.
Vill du läsa serieboken "Jane Eyre"? Kolla här om den finns att låna på biblioteket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar