onsdag 21 mars 2012

Möte med Ritta - Afrodites "mamma"

Den här veckan, i onsdag den 21 mars, hade jag turen att få träffa en av mina favorit- författarinnor, alldeles på riktigt!
Ritta Jacobsson, som bland annat skrivit den spännande deckarserien om Afrodite, har besökt Arboga i två dagar för att hinna träffa alla elever i år 7.
I onsdags var hon hela dagen på Stureskolan, och i torsdags besökte hon Gäddgårdsskolan.
Jag var med på Rittas första lektion på Stureskolan. Det var jättespännande att höra henne berätta om sina böcker och sitt skrivande.
Hon kommer från Finland ursprungligen, och var tvungen att läsa svenska i skolan. Hon avskydde svenska då, och tyckte att det var det fulaste hopplösaste språk som fanns.
Sedan flyttade hon till Sverige som vuxen och träffade ganska snart sitt livs kärlek. Då var hon tvungen att lära sig svenska ordentligt, och nu tjänar hon pengar på att skriva böcker på svenska. Det är lustigt hur livet kan bli ibland!
Eleverna hade många bra och kluriga frågor till Ritta under lektionens gång. Någon frågade t ex vad hon gör när hon kör fast i skrivandet. Hon svarade då; hon kör aldrig fast!
Innan hon sätter igång att skriva en bok har hon en plan för allt som ska hända. Hon vet alltså redan när hon skriver första meningen i boken hur alltihopa ska sluta. Sedan när skrivandet går trögt följer hon bara planen, och kommer på så sätt vidare.
Ritta skriver en Afroditebok, ca 160 sidor, på ungefär ett halvår.
Själva skrivandet av texten går fort. Det gör hon på en månad! Resten av tiden bearbetar hon texten. Fyller ut, och drar ifrån, ja skriver om helt enkelt. Allt för att boken ska bli så bra som möjligt. Ritta brukar också låta några ungdomar läsa texten och tycka till om språk och innehåll, innan boken går till tryckning.
Hittills har det kommit sex böcker om Afrodite, och Ritta är osäker på om hon kommer skriva fler om henne. I stället håller hon på med andra spännande skrivprojekt. "Max - ute i kylan" heter en alldeles ny bok som precis kommit ut. Den är så ny att vi inte hunnit få den till biblioteket ännu.
Ritta läste ett stycke högt ur den, och slutade naturligtvis när det var som mest spännande!
Nu längtar jag bara efter att vi ska få boken till biblioteket, så jag får veta hur det går för honom...
Blir du nyfiken, och vill veta mer om Ritta och hennes böcker? Gå in på hennes hemsida och läs mera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar