lördag 20 oktober 2012

En värld före Facebook!I dag kan det vara svårt att föreställa sig ett samhälle där Facebook inte finns.
Facebook har blivit en sån självklar del av våra liv. Det är något som nästan alla använder väldigt ofta, för att hålla kontakt med sina nära och kära. Användarna är ju numera också i alla åldrar,
från barn till pensionärer.
Men tro det eller ej, det gick ganska bra att leva utan Facebook också! Jag som har hunnit fylla 40 + minns det mycket bra, och tycker inte att det känns som det var SÅ länge sen...
Jag har precis läst ungdomsboken "Personer du kanske känner" skriven av Jay Asher och Carolyn Mackler. Denna bok får mig verkligen att minnas, och samtidigt förstå hur mycket den tekniska utvecklingen har gått framåt, bara de senaste tjugo åren. Vårt samhälle har förändrats så otroligt mycket sen början av 1990-talet! Visst fanns det datorer, mobiltelefoner och internet även då, men absolut inte överallt och i varenda hem, såsom det är i dag.

1996 får den amerikanska tonårstjejen Emma en dator av sin pappa.
När hon håller på att installera datorn får hon en Cd-rom skiva av sin kompis Josh.
Med hjälp av skivan kan man få tillgång till internet. Första gången hon kopplar upp sig händer något märkligt... En sida som kallas Facebook dyker upp. Facebook som inte ens är uppfunnet 1996!
Emma har aldrig sett något liknande: här berättar folk en massa privata och ointressanta saker om vad de har för sig! Hon fattar ingenting. Hur kan man vilja vara så privat på internet?
Det konstigaste av allt är dock att personerna berättar om en värld 15 år framåt i tiden. Hon hittar till och med sig själv och kompisen Josh där. Den Emma hon ser på bilden är vuxen och 15 år äldre än hon är idag. När Emma märker att hon kan läsa om sin egen framtid blir hon naturligtvis nyfiken.
Hon kan inte låta bli att läsa sina framtida statusuppdateringar. Det är ju inte svårt att förstå!
Skulle ni ha kunnat hålla er från att glutta på er framtid?
Problemet är bara att Emma inte gillar det hon läser. Hennes framtid verkar inte särskilt ljus.
På Facebook skriver den vuxna Emma om att hon hatar sitt jobb, och med pojkvännen är det bara bråk och strul. Finns det någonting tonårs- Emma från 1996 kan påverka nu och ändra på,
som kan göra att hennes framtid blir bättre? Allting visar det sig...

Det här är en rolig, underhållande bok som jag tyckte mycket om att läsa. Den berättas både av  Emma och Josh. De har ganska olika tankar om vad som är tillåtet att göra för att ändra på framtiden.
Josh vill t ex  inte göra något! På framtids - Facebook verkar det nämligen vara så att han är gift med skolans snyggaste tjej, Sydney. Kan han verkligen ha haft en sån tur? Han har ju aldrig ens pratat med henne, och hon verkar inte ett dugg förälskad i honom...
"Personer du kanske känner" kommer jag rekommendera till alla äldre tonåringar från 14 år och uppåt. Boken är lättläst och kul, men har ändå ett innehåll som får en att känna, tänka efter och fundera lite.

Vill du läsa "Personer du kanske känner"? Du kan låna den på Arboga bibliotek.
Titta i vår bibliotekskatalog om den är ledig att låna just nu.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar