torsdag 18 oktober 2012

Att börja vuxenlivet - i London!
Emmy Abrahamsons första bok, " Min pappa är snäll och min mamma är utlänning",
skrev jag om här på bloggen förra året.
Det är en riktigt rolig och underhållande tonårsbok, som jag tyckte mycket om att läsa.
Den handlar om 16-åriga Alicja och hennes familj, och vad som händer när Alicjas släktingar från Polen kommer till Sverige och hälsar på under ett sommarlov.

I sin nya bok, "Only väg is upp", handlar allt om 19-åriga Filippa, en tjej med teaterdrömmar!
Hon har precis slutat gymnasiet, och ska nu börja sitt vuxenliv på riktigt.
Det vill hon göra i London där den fina teaterskolan "The Royal Drama School" finns.
Filippa har hela sitt liv drömt om att bli elev på den skolan, och nu kanske hon äntligen får möjlighet att göra inträdesprov. Filippa bestämmer sig för att ge sin dröm en chans. Hon flyttar till London, och det så fort hon bara kan när gymnasiestudierna äntligen är över...
Att flytta hemifrån kan vara både spännande och läskigt. Särskilt när man flyttar till en världsstad som London. Här är livet tuffare, snabbare och framför allt DYRARE än vad Filippa någonsin kunnat föreställa sig...
Hon kämpar hårt för att hitta ett bra ställe att bo på. De lägenheter hon har råd att hyra är oftast mindre än råttbon. De är lika äckliga och kostar trots det en förmögenhet att hyra!
Hyran ska ju ändå betalas, och Filippa måste skaffa ett jobb. Det blir inte helt lätt...
Trots alla svårigheter får Filippa en härlig första tid i London. Hon får nya vänner, möter kärleken och njuter av varje sekund. Frågan är bara: kommer hennes stora dröm att slå in? Får hon bli elev på teaterskolan?
"Only väg is upp" är första boken om Filippa. Författarinnan Emmy har planerat att skriva ytterligare två stycken som ska berätta om Filippas fortsatta skådespelarliv i London.
Emmy jobbade själv som skådespelerska innan hon började skriva böcker, och det märks att hon känner teatermiljön väldigt bra.
Boken är skriven på ett lättläst mysigt sätt med mycket humor. Som läsare har man trevligt hela tiden. Filippa är en ganska omogen barnslig tjej i början av boken, men hon lär sig snabbt av alla besvärligheter hon råkar ut för. Man förstår att hon är en riktig stark och duktig tjej, som det kommer att gå bra för i livet. Vad hon än väljer att ägna sig åt...
Jag tror att lite äldre tonåringar kommer att gilla den här boken. De som snart är i Filippas ålder, och kanske drömmer om en liknande framtid.
Vill du läsa "Only väg is upp"? Du kan låna den på Arboga bibliotek.
Titta i vår bibliotekskatalog om boken finns att låna just nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar