onsdag 3 oktober 2012

Millan - min nya hjältinna!

När jag hör namnet Pia Hagmar tänker jag genast på hästböcker.
Pia har skrivit massor av böcker, men är framför allt känd för böckerna om Klara. Ni vet tjejen som älskar hästar mer än någonting annat.
Klaraböckerna finns att låna på biblioteket, och är mycket omtyckta av alla hästälskare mellan 10 och 13 år. För något år sen gjordes också en riktigt bra biofilm som byggde på böckerna om Klara.
Pia har också vunnit bokläsarnas hjärtan genom sina lättlästa deckarserier; böckerna om Pål och framför allt böckerna om de tre bröderna som kallar sig för Dalslandsdeckarna.
Nu har Pia börjat skriva en ny serie hästböcker, där tonårstjejen Millan är huvudpersonen.
Millan har det inte så lätt i livet. Hennes föräldrar är arbetslösa och sjukliga, och dricker ofta alldeles för mycket. Det är Millan som måste vara den vuxna i familjen. Det är hon som ser till att lillebror har det bra. Att han blir hämtad på dagis, att han får mat, och att han inte blir alltför rädd och ledsen när mamma och pappa är fulla och grälar så att huset nästan skakar sönder. Ett sånt ansvar är verkligen alltför stort och tungt för en 13-åring att bära.
Om jag fick bestämma skulle inget barn/ tonåring behöva ha det så! Jag vet dock att i verkligheten är det många, många barn som har det precis som Millan...
Millan har ett ställe där hon känner sig lycklig och trygg; det är i stallet! Hon har inte råd att ta ridlektioner, men hon jobbar extra före, och efter skolan och hjälper till att ta hand om hästarna.
Då fantiserar hon om det är hon som äger stallet och alla hästarna. Men hon förstår att drömmen om att få egen häst aldrig kommer att bli sann... Eller kan drömmar bli till verklighet?

Millan är verkligen en stark och modig tjej, som gör sitt bästa för att överleva i sin tuffa vardag.
Om ni har läst och gillat Pia Hagmars andra hästböcker, kommer ni älska den här serien också.
Det garanterar jag!
Vill du veta hur det går för Millan? Del 2 är på gång och kommer under våren 2013.
Låna "Millan" på Arboga bibliotek. Titta här om boken finns att låna just nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar