onsdag 8 januari 2014

Caroline Tipsar: urban fantasy

 
Mörk ängel - Laini Taylor


 
Karou är en 17årig tjej med blått hår som pluggar konst i Prag. På ytan är hon en rolig, excentrisk, kreativ tjej, med sarkastisk humor och livlig fantasi. Alla hennes vänner och klasskamrater älskar att bläddra i hennes ritblock där hon tecknar sina märkliga karaktärer; Brimstone som samlar på tänder, Issa, ormkvinnan, som alltid bakar kakor och lilla Kishmish, en kråkliknande varelse som gillar att leka i Brimstones horn.
Snart förstår vi dock att Karou's fantasi inte är så livlig ändå.
Karou har vuxit upp i Brimstones butik där hon blivit omhändertagen och uppfostrad av Brim, Issa och de andra. Nu bor hon i en egen lägenhet i Prag och försöker leva ett vanligt liv, så gott det går i alla fall, hon springer fortfarande ärenden åt Brimstone och ser honom och de andra från butiken som sin familj.
Hon lever med ena foten i Brimstones butik, vilket är allt hon känner av hans värld, med kimärer och magi, (och vad använder de alla tänder till?) och den andra foten i vår värld, med skola och vänner.
Plötsligt börjar det dyka upp inbrända handavtryck på dörrar över hela världen, dörrar som agerar portaler till Brimstones butik och på ett utav Karou's ärenden möter hon plötsligt blicken på en man...
Karou kastas in i ett krig mellan två uråldriga folk, två folk som båda anser sig stå på de godas sida och ser de andra som demoner och det enda hon kan tänka på är hur hon själv passar in i detta? Vem är Karou? När och varför fick hon tatueringarna på sina handflator? Och vem är mannen som förföljer henne?
Detta är första delen i en trilogi och jag kommer definitivt läsa de andra två. Originaltiteln är Daughter of Smoke & Bone, jag läste den dock på svenska. Översättningen var mycket bra, jag tänkte inte ens på att det var en översättning, den är välskriven med ett bra språk. Boken är en 'tonårs'-bok, men den passar även utmärkt för  vuxna som  som gillar urban-fantasy. Den innehåller spänning, kärlek, humor, krig, svek och glädje.
Jag hade aldrig läst något av denna författare förut, men jag kommer nog göra det i framtiden för denna bok gav mersmak.
Fyra chutulu's av fem ;)

Låna gärna boken på biblioteket:
Mörk ängel - Laini Taylor


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar