torsdag 18 november 2010

Lättlästa böcker från Nypon förlag



Nypon förlag heter ett ganska nystartat bokförlag som har specialiserat sig på att ge ut väldigt lättlästa böcker för tonåringar med läs- och skrivsvårigheter. Det finns ett stort behov av sådana böcker med ämnen som passar tonåringar.
När man är tonåring med läs- och skrivsvårigheter är det inte roligt att välja böcker på nybörjarläsarnas hylla. De är tänkta för sju - åttaåringar, och det dessa böcker handlar om blir ju alltför barnsligt för tonåringar.

Vi kommer att köpa en del av Nypons böcker till biblioteket. Hittills finns Tomas Dömstedts bok "Den öde stranden" och Christina Wahldéns " Är det någon där?".

Böckerna är små i formatet, 25-40 sidor långa och texten är satt i ganska stor stil med mycket luft mellan meningarna.
"Den öde stranden" handlar om Simon som har det ganska trist på sommarlovet. Kompisarna är bortresta och han har inget att göra. En dag cyklar han iväg ensam till en ödslig strand.
Ingen är där, förutom HON, flickan med de vackra ögonen, som han har spanat på varje dag under skolterminen. Simon vågar inte ta kontakt, men när han kommer tillbaka nästa dag är hon också där! Har hon kommit tillbaka för hans skull?
"Är det någon där?" handlar om något som alla vuxna varnar ungdomar för när det gäller internet. Tea är 16 år och tillbringar nästan all tid vid sin dator. Hon är ofta inne på olika chattrum, och en dag kontaktar en främmande man henne på en chatt. Han kallar sig Jägaren, och han vill att Tea skall göra saker framför sin webbkamera.
Saker som hon inte alls har lust att göra...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar