tisdag 26 juli 2011

Längtar tillbaka till USA!

Semestern är över, och nu längtar jag tillbaka till det stora härliga landet i väster - USA!Jag har precis läst en helt perfekt bok som dämpade min värsta USA-abstinens. "Fyra dagar fyra nätter" heter den, och är skriven av Morgan Matson.
Den handlar om en roadtrip som går tvärs över USA, från Kalifornien i väster till Connecticut på östkusten. De två som gör resan är 16-åriga Amy och 19-årige Roger. De känner från början inte varandra, men under dessa fyra dagar och fyra nätter som resan tar hinner de komma varandra nära. Väldigt nära...

Sommarlovet är äntligen här, och det är Amy glad för. Hon har haft en tuff och besvärlig vårtermin. För några månader sedan dog hennes pappa i en trafikolycka. Efter det har familjen fallit sönder totalt. Brorsan har missbruksproblem och är intagen på behandlingshem. Mamman sörjer och vill försöka börja om på nytt. Hon tackar ja till ett nytt jobb i Connecticut, långt bort hemifrån. Mamma lämnar Amy i villan i Kalifornien och flyttar i förväg till östkusten. Amy måste bo kvar ensam i flera månader, eftersom hon vill gå ut skolan innan flytten.
Amy mår dåligt efter allt som hänt. Hon sörjer sin pappa, och vill inte längre träffa sina vänner.

När det blir dags för Amys flytt kommer mamma på att familjens bil måste köras till Connecticut. Men vem skall göra det? Amy vägrar att köra bil efter pappans olycka. Det var ju hon som körde bilen när han dog!
Nu dyker ursnygge tre år äldre Roger upp. Han är son till mammas väninna, och behöver ta sig från Kalifornien till östkusten där han ska jobba under sommaren. Han har inget emot att bli Amys chaufför! Mamma fixar allt kring resan, ordnar resrutten och bokar hotellrum. Men vad är det för mening med en roadtrip om man inte får göra några ordentliga omvägar?
Amy och Roger lägger om rutten och gör resan till ett äventyr, deras äventyr...
Amy skriver dagbok under resans gång. På så sätt får vi läsare får vara med på färden. Vi får dela deras upplevelser under resan. Se vyerna, äta snabbmaten och lyssna på musiken de har på i bilen under resan. Få en liten känsla av USA helt enkelt!
Boken är full av kvitton från matställen de stannar på längs med vägen. Det finns också roliga faktarutor om de stater de kör igenom, och inte minst finns alla spellistorna med. Jag måste erkänna att mycket av musiken var helt okänd för mig.
Nu har jag dock passat på att få lite nya favoriter. Youtube är en verkligen en fantastiskt bra uppfinning!

Jag tror att "Fyra dagar fyra nätter" kommer att bli en favoritbok för lite äldre tonåringar som gillar böcker om relationer och starka känslor.
Det är Morgan Matsons första bok. Vi får sannerligen hoppas att hon fortsätter att skriva. Det blir något att se fram emot!

Vill du läsa boken? Titta här om den finns att låna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar