fredag 9 november 2012

En mysig vinterbok!Veckorna alldeles före jul är en intensiv och hektisk tid för alla.
I boken "Vinterkarusellen" berättar 12-åriga Sanna om ett år när det var värre än vanligt för henne. Allting snurrade på veckorna innan jul.
Det blev nästan alldeles för mycket för henne...
Det var bara något år sedan Sannas mamma dog. Just när julen kommer saknar Sanna och pappa henne ännu mer än vanligt. Då när man ska göra allt enligt gamla traditioner, blir det ännu tydligare när vissa personer saknas i ens liv.
I skolan är det fullt upp. Det är bara någon vecka kvar tills Sannas klass ska uppträda med sitt julspel. Det är mycket jobb med förberedelser.
Kostymer ska sys, och alla repliker och sånger ska sitta som ett rinnande vatten. Klassen har kul när de tränar, och ser fram emot att uppträda för familj och vänner. Men pirrigt är det, och allra mest nervös är nog fröken!
Liv, som är Sannas bästis, snackar bara om det kommande jullovet. Hon ska åka till Egypten med sin familj på semester. Sanna önskar att hon och pappa kunde följa med, men de har inte råd!
Men om Sanna skaffar ett extrajobb, då kanske det kan gå? Hon har ju faktiskt turen att få jobb i blomsteraffären, men ska hon hinna tjäna nog med pengar så att det räcker till deras resa?
Vill hon lämna Laban förresten? Han som har vackra ögon, som plötsligt verkar så intresserad av att vara med Sanna...
Det här är en fin bok där man får lära känna Sanna väl. Hon berättar själv om hur hon tänker och känner inför olika saker. Jag tror många läsare i hennes ålder, både killar och tjejer, kommer att känna igen sig i Sanna.

Kerstin Gavander har skrivit böcker tidigare för den här åldersgruppen, men det här är den första som handlar om Sanna. Jag har nästan på känn att det kommer flera så småningom.
Vi kan väl hoppas på det i alla fall!

Vill du läsa "Vinterkarusellen"? Du kan låna den på Arboga bibliotek.
Titta i vår bibliotekskatalog om den finns ledig att låna just nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar