fredag 21 maj 2010

"Kyrkogårdsboken" av Neil Gaiman


Den här boken håller jag på att läsa just nu! Det är en väldigt speciell bok , ett fantastiskt härligt läsäventyr!
Boken börjar riktigt ruskigt, inte alls passande för en barn- och ungdomsbok... En man mördar en hel familj, mamma, pappa och barn.
Den enda som överlever massakern är en liten baby som precis lärt sig att gå. Han lyckas smita från mördaren, och tar sig in på en övergiven kyrkogård.
Där adopteras han av spöken som vill skydda honom från den onde mannen Jack. Mördaren som ännu inte gett upp hoppet om att få tag i barnet som kom undan...
Babyn får namnet Ingenman Owens, med smeknamnet Ingen. Han växer upp på kyrkogården, och blir uppfostrad och undervisad av de döda andarna runt omkring honom. Han får t ex lära sig spöktricks som att bli osynlig för människor. Det enda som Ingen aldrig får göra är att lämna kyrkogården. Där utanför murarna hotar farorna - en mördare är på fri fot...

Neil Gaiman är i första hand känd för sina fantasyböcker skrivna för vuxna läsare.
Men med "Coraline" som kom år 2002 vann han också de unga läsarnas hjärtan. Även "Coraline" är en riktigt ruskig historia. Den handlar om flickan Coraline som upptäcker en helt ny värld i familjens nya hus. En värld där allt är annorlunda, och där mamma och pappa är ondskefulla varelser med blanska svarta knappar till ögon.
Titta här om Kyrkogårdsboken och Coraline finns att låna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar