torsdag 30 september 2010

"Kram från Alice" av Suzanne La Fleur

Nu har jag just läst ut en alldeles ny bok som vi precis fått till biblioteket.

Den heter "Kram från Alice", och är verkligen en fantastiskt bra bok!
Boken kommer leva kvar i mitt hjärta ett bra tag. Den väcker så mycket tankar och känslor, och jag kan förvarna om att det är bra att ha en näsduk tillhands under läsningens gång.
Om ni tycker om lite sorgliga böcker, tror jag att ni definitivt kommer att tycka om den här.


Alice är elva år gammal när hon får klara sig på egen hand.
Det allra värsta har precis hänt hennes familj. Hennes pappa och lillasyster har dött i en trafikolycka. Hennes mamma blir nästan som tokig av sorgen, och orkar inte med sin dotter som faktiskt har överlevt. En morgon sticker mamman hemifrån och lämnar Alice ensam. Efter en vecka har hon fortfarande inte kommit tillbaka...Alice tänker att hon har det hon behöver - lite kex , ost och några konservburkar, men dagarna blir otroligt långa i det tysta huset. Hon kan inte svara när telefonen ringer heller, för hon vågar inte tala om att mamma har lämnat henne. Som tur är dyker mormor upp så småningom och räddar Alice från ensamheten.


Som vuxen är det väldigt jobbigt att läsa om barn som har det svårt. I en perfekt värld hade Alice inte behövt stå ut med det hon får göra i den här boken. Jag blir arg på de andra vuxna runt omkring henne som inte hjälper henne långt innan mormor kommer dit.
Boken är inte bara tung och sorglig, utan den slutar i hoppfullhet. Alice kommer igenom den värsta sorgen, och får så småningom kontakt med sin mamma igen.

"Kram från Alice" passar alla vana läsare från 11-12 år och uppåt.

Kolla här om boken finns att låna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar