onsdag 22 september 2010

"Svenne" av Per Nilsson


I dag tänkte jag tipsa om en bok som inte är ny.
Den kom 2006, och fick då Augustpriset som det årets bästa barn- och ungdomsbok. Just nu har den blivit synnerligt aktuell igen, efter sverigedemokraternas framgångar i riksdagsvalet den här veckan.
Svenne heter egentligen Fredrik Svensson och är en vanlig svensk 18-årig kille från landet. Svenne dras in i ett politiskt spel som han inte kan hantera när han möter Nils Dackeman, en mycket charmig äldre man.
Dackeman har precis startat ett nytt politiskt parti, Partiet Rättvist Sverige, och han vill att Svenne skall bli hans högra hand.
Partiets politik har stora likheter med sverigedemokraternas, och de får också samma framgång väldigt snabbt. Det känns som om författaren Per Nilsson kunnat se in i framtiden. Han beskriver nästan dagens verklighet.
Vi får hoppas att han har fel när det gäller slutet av boken. Där spårar situationen nämligen ganska snart ur... Partiet Rättvist Sveriges högerextrema åsikter leder till våldsamheter och blodiga upplopp, och en massa döda människor på gatorna.
"Svenne" är en otäck, men viktig bok att läsa och diskutera just nu, när vi i verkligheten befinner oss i en liknande situation. Passar nog bäst för tonåringar från 15 år och uppåt.
Kolla här om boken finns att låna:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar