söndag 13 november 2011

Att hitta sig själv - på Island!

Lin Hallberg är en väldigt produktiv författare.
Hon skriver mycket, och ger ofta ut nya barn- och ungdomsböcker. Böckerna handlar om allt möjligt, men hon är främst känd för att skriva berättelseböcker om hästar.
Ni kanske minns "Adzerk - den vita hingsten" som förra året röstades fram att vinna Barnens romanpris? Det är en helt underbar bok som är intressant och kul att läsa även för oss som inte är tokiga i hästar.
Ni kan läsa här vad jag skrev om Adzerk i bloggen.
Hennes senaste bok, "Vem är du Johanna?", är också det en hästbok som är värd många läsare. Lin skriver så att alla blir fängslade av hennes berättelser, även vi som inte tillbringar all vaken tid i stallet.

Johanna är en 15-årig tjej som har en pappa som bor på Island. När Johanna var 5 år flyttade hon och mamman till Sverige, och sedan dess har hon inte träffat sin pappa.
Hon har längtat mycket efter honom, och den saknaden har gjort ett stort hål i hennes hjärta. Ett hål som hon försökt fylla med andra saker, som kärleken till sköthästen Kasper t ex. Men när Kasper dör, blir Johanna helt förstörd av sorg. Hon tappar helt greppet om tillvaron. Ingenting fungerar för henne - hon struntar i allt! Hennes mamma oroar sig för Johanna, och bestämmer att hon måste åka tillbaka till Island. Om hon får komma hem till familjegården där hon bodde som barn, kanske hon kan hitta sig själv igen?
Väl framme på Island lär hon känna sin pappa och farfar, och möter vildhästarna och den fantastiska naturen. Ett nytt liv börjar...

Boken är lite sorglig och väldigt gripande, och passar nog bäst för tonårsläsare från 12-13 års åldern. Yngre läsare tycker kanske att ämnet är lite för svårt och tungt.
Vill du läsa "Vem är du Johanna? "? Titta här om den finns att låna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar