måndag 7 november 2011

Tre böcker om Agnes

Jag hoppas att många av er därute har hittat böckerna om Agnes.
Tre böcker finns det; "SMS från Soppero", "Hej vacker!" och "Ingen annan är som du".
De är riktigt läsvärda böcker som handlar om hur det är att vara tonåring i dag.
Om allt det där som man tänker på och bryr sig om. Det kan vara allt från vänskap och förälskelser, förhållandet till ens föräldrar, till vilken grupp man egentligen hör hemma i.
Böckerna om Agnes är dock ganska annorlunda i jämförelse med andra tonårsböcker.
Här får man lära känna en miljö som är helt okänd för de flesta av oss. Agnes mammas familj är nämligen samer, och bor långt norrut i byn Soppero.
Agnes själv bor i Stockholm med sina föräldrar. Hon brukar visserligen hälsa på mormor och morfar i Soppero ibland, men inte känner hon sig som en same inte.
Hon har ju inte ens fått lära sig det samiska språket! Men en dag förändras allt...
Agnes får ett SMS skrivet på samiska. Hon blir jättenyfiken och försöker förstå vad det står. Det visar vara från Henrik, en tonårig kille från Soppero.
Han har sett ett foto av Agnes hemma hos hennes kusin Kristin. Henrik skriver att han tycker att hon är söt. Han vill att de ska träffas när hon kommer och hälsar på i Soppero. När de sen ses blir de kära i varandra.
Genom Henrik kommer Agnes på ett annat sätt i kontakt med hur samerna lever. Hon blir mer och mer intresserad av sitt ursprung, och sitt samiska arv.
Läs de här böckerna! Du kommer inte att ångra dig...
Det är en härlig kärlekshistoria mellan Agnes och Henrik, som bara blir starkare och starkare genom de tre böckerna. Jag blev också förvånad över att det var så spännande och intressant att få läsa och lära sig mer om samernas liv. Det trodde jag inte innan jag började läsa böckerna...

Vill du läsa böckerna? Kolla här om de finns att låna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar