måndag 20 augusti 2012

Några tonårsböcker jag läst i sommar...


Det har väldigt tyst här på bloggen under några veckor.
Jag har haft semester, och ägnat mig åt annat än bloggskrivande. Läser gör jag förstås jämt, även när jag är ledig. Jag har t ex hunnit läsa fyra fantastiskt bra tonårsböcker som jag tänkte berätta lite grann om nu.
Alla fyra finns givetvis att låna på Arboga bibliotek.

"Min systers hemliga vän" av Ingela Magner
16-åriga Sussies storasyster Selena dör i en trafikolycka. Sussie sörjer sin syster mycket. För att bearbeta sorgen börjar hon gå igenom Selenas saker, bl a hennes dator.
Då upptäcker hon att Selena under en längre tid mailat flitigt med Ivan, en äldre kille som bor i Stockholm. De verkar ha varit kära i varandra, och Sussie vet inte hur hon ska kunna berätta för honom att Selena är död. I stället fortsätter hon skriva mail i systerns namn...
En fin gripande bok om kärlek och sorg, och hur man går vidare i livet.
Passar bäst för lite äldre tonåringar, från 14 år och uppåt.

"Du glömde säga hej då" av Sarah Dessen
Det här är tredje boken av Sarah Dessen som kommer
på svenska. Jag har läst och älskat de två tidigare, och även skrivit om dem på bloggen.
Trean är minst lika bra som de tidigare böckerna!
Som vanligt har en tonårstjej med lite känslomässiga problem huvudrollen.
Denna gång heter hon Mclean och är 17 år. Sedan föräldrarna skildes för några år sedan, har hon bott ensam med sin pappa. Mamman har hon dålig kontakt med. Mclean skyller henne för skilsmässan.
Pappans jobb tvingar dem att flytta väldigt ofta. Varje gång får Mclean byta skola och skaffa sig nya vänner. Hon gillar det egentligen. Att gå vidare, börja om på nytt, bli någon helt annan... 
Mclean hittar på en ny identitet på varje nytt ställe. På ett ställe testar hon att vara värsta partybruden, och sedan spelar hon seriösa pluggtjejen på nästa ställe.
Men när de hamnar i Lakeview händer något... Den här gången måste hon vara sig själv.
Men vem är egentligen den riktiga Mclean?
En härlig bladvändare som det är lätt för tonåringar att känna igen sig i!

"Sjutton år och skitsnygg av Emma Granholm"
Även Emma Granholm har skrivit flera riktigt bra böcker för tonåringar tidigare. I den senaste är det 17-årige Felix som berättar historien. Han är precis som titeln säger skitsnygg, och van att stå i centrum för allas intresse. Alla vill vara med honom, både tjejer och killar! Men när han kommer hem till stan igen, efter semestern med föräldrarna, då har någonting hänt... Den nya killen Zäta hotar ordningen. Vem är han, och vad är han ute efter? Felix flickvän, Alexa, kanske?
Lättläst, spännande och intressant historia som handlar mycket om utseendefixering, tonåringars självbilder, och också om relationerna i ett kompisgäng.

"Matchad" av Ally Condie
Det här är definitivt en bok för er som läst Hungerspelen-trilogin, och älskat de böckerna.
"Matchad" är en framtidsberättelse som påminner mycket om Hungerspelen, men absolut inte härmar den. Boken står helt på egna ben, och är verkligen värd att läsa!
I 17-åriga Cassias värld bestämmer Samfundet allt över människorna. VAR du ska bo, OM du ska gifta dig och få barn, och även NÄR du ska dö. Människorna får t om färdiga matportioner från Samfundet, som är personligt utformade och beräknade efter vad varje medborgare förväntas behöva näringsmässigt. Cassia är så van vid allt detta att hon inte längre tänker efter vad hon egentligen vill. Samfundet vet ju bäst vad deras medborgare behöver!
Men när hon träffar Ky Markham, händer något inom henne. Ky öppnar hennes ögon för att världen skulle kunna se annorlunda ut...
Stark, känslosam och tänkvärd historia som snart får en fortsättning, i två delar till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar