söndag 9 december 2012

Ett spännande rymdäventyr!


Gillar du att läsa berättelser som handlar om rymden? Om rymdskepp och rymdfärder, och besök på främmande planeter? Då har jag hittat en bok som nog kommer att passa dig.
Den heter "Uppdrag Silverstjärnan" och är skriven av Peter Ekberg. Han har tidigare skrivit faktaböcker om robotar och aliens, som jag också har tipsat om här på bloggen.
Jag är egentligen inte så mycket för den här typen av böcker. Böckerna blir ofta väldigt tekniska, med långa beskrivningar av rymdfarkoster och robotar. Det känns inte så jätteintressant för mig.
Jag läser hellre om människor och deras relationer sinsemellan.
I "Uppdrag Silverstjärnan" får man lagom mycket av båda delarna. Därför gillar jag den mycket! 
Dessutom handlar boken om en stark och modig tjej, Arena. Hon tävlar med sina killkompisar på lika villkor, och vinner över dem och blir hjältinna! 
Rymdskeppet Voya är på resa genom rymden. Inuti skeppet bor ett helt folk. 
Dessa människor bodde tidigare på jorden. När jorden förstördes av krig och miljökatastrofer, ville människorna flytta till en annan planet som heter Roxera. Det sägs att den ska ligga inte så långt från jorden. Men nu har Voya har varit på väg i 8000 år, och än har de bara kommit halvvägs... 
De människor som finns ombord på Voya, föds, lever och dör också där. För dem är världen = livet på rymdskeppet.
Tonåriga tjejen Arena drömmer om att få bli rymdingenjör. Hon vill se något annat än insidan av rymdskeppet. Som ingenjör får man ibland uppdrag ute i rymden. Det kan t ex vara när 
skeppets utsida behöver lagas.
En dag händer något som förändrar Arenas liv! Ett främmande rymdskepp dyker upp.
Voyas kvinnliga kapten behöver en modig frivillig person som vill undersöka vad främlingarna vill. Arena anmäler sig givetvis genast, och äntligen kan äventyret börja...
Boken passar alla läsare från 10 år och uppåt. Den bjuder på en spännande, ganska lättläst historia som både har mycket action, men även ger oss bra personbeskrivningar. 
Arena och hennes familj och vänner känns som äkta och trovärdiga levande personer. Inte alls som några konstiga aliens från rymden! Man känner igen sig i dem, och förstår varför de gör som de gör.
Vill du läsa "Uppdrag Silverstjärnan"? Du kan låna den på Arboga bibliotek. 
Titta i vår bibliotekskatalog om den är ledig att låna just nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar