måndag 3 december 2012

Hundälskare - ta fram näsdukarna!

Om du någon gång har älskat, och har blivit älskad av en hund - då är detta en bok för dig!
"Hachiko väntar" av Lesléa Newman. Boken bygger på en sann historia från Japan.
1924 skaffar sig den japanske professorn Eizaburo Ueno en ny liten hundvalp. Valpen är av rasen Akita, som är en hundras som är väldigt omtyckt i Japan. Dessa hundar anses vara sällsynt kloka och lättlärda hundar. För mycket länge sedan fick de också äran att vakta den japanske kejsaren.
Valpen och professorn trivs fantastiskt bra tillsammans. Varje morgon får hunden följa med till tågstationen när professorn ska åka till jobbet. Klockan tre varje eftermiddag sitter han troget och väntar på perrongen. Då kommer professorn tillbaka från jobbet.
Men en dag händer det otänkbara! Professorn kommer inte. Han går aldrig av tåget, och Hachi väntar förgäves på att få se hans ansikte i folkmassorna på tågstationen.
Hur förklarar man för en hund att husse är död, och att han aldrig någonsin kommer tillbaka?
Hachi tappar aldrig hoppet. Han kommer tillbaka samma tid varje dag. Någon gång måste ju hans älskade husse återvända...
Människorna som kommer och går på tågstationen vänjer sig vid att se den vackre hunden vänta troget på sin husse. De tycker synd om hunden, och många hjälper till att ta hand om honom.
Han får mat och vatten och allt annat han behöver. Allt utom husse...
Detta är verkligen en mycket rörande och sorglig historia, som alla djurvänner, från 9 år och uppåt, kommer att njuta av att läsa! Man vet hur det kommer att sluta, men jag gråter ändå floder...
Historien filmades också för några år sedan med den amerikanske skådespelaren Richard Gere i huvudrollen som professorn.
Det förekommer en del japanska ord i berättelsen, som kan vara svåra att förstå. I bokens sista kapitel finns en ordlista där orden förklaras, och där man också får veta hur de uttalas.
Vill du läsa "Hachiko väntar"? Titta i vår bibliotekskatalog om den är ledig att låna just nu.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar