fredag 28 december 2012

Läs och lyssna på Isaqs gripande historia!

Under de senaste åren har vi köpt några bok+CD paket till biblioteket.
Det finns sammanlagt ungefär 20 titlar, och det är böcker som passar alla åldrar. Från nybörjarläsaren upp till tonåren.
Jag har tidigare tipsat om några av dessa "paket" här på bloggen. Det allra senaste tillskottet heter "Överlevaren Isaq" och är skriven av Boel Werner.
Det skulle kunna vara en alldeles sann historia, om 16-åriga Isaq, som kommer från ett krigshärjat land någonstans i Mellanöstern.
Hans pappa mördas av de som har makten i landet, och hans mamma och syskon försvinner spårlöst. Isaq har inget val. Han måste fly från landet.
Han bestämmer sig för att fly till något rikt och säkert land i Europa.
Kanske England?
Det blir en livsfarlig resa då han får hjälp av en hänsynslös människosmugglare. Inte alla i hans ressällskap överlever fram till målet som blir Sverige.
Under resans gång måste passagerarna hålla sig gömda hela tiden, och de får varken vatten eller mat av smugglaren. Han är bara ute efter att tjäna pengar på dem.
Isaq överlever och hamnar i en liten stad i norra Sverige. Där får han bo på ett hem för ensamkommande flyktingbarn. Livet i Sverige blir inte så lätt för Isaq.
Han saknar sin familj, och han vet inte om han får stanna i det nya landet.
Men så träffar han Suzy, hon med det vackra röda håret.
Då äntligen börjar livet kännas ljust igen...

Boken om Isaq är en gripande historia som verkligen träffar en rätt i hjärtat!
Det är en tankeställare att så många ungdomar i vårt samhälle har såna erfarenheter som Isaq.
Att komma som ensam fattig tonåring till ett land där man inte kan tala språket, och inte förstår hur någonting fungerar. Jag kan inte föreställa mig hur fruktansvärt det skulle kännas!
Boken är skriven på ett lättläst sätt med korta meningar, och luftiga boksidor. Dessutom finns den inläst på en MP3-skiva som sitter i en plastficka i boken. Den kan man lyssna på samtidigt som man läser själv.

Vill du läsa "Isaq överlevaren"? Låna den på Arboga bibliotek.
Titta här i bibliotekets katalog om den är ledig att låna just nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar