torsdag 11 april 2013

Att kämpa för det som är rätt!

Har någon av er läst Titti Knutssons två tidigare böcker, "Muren" och "Kampen"? De är båda två väldigt starka och ganska otäcka böcker.
De handlar om hur det är att leva i ett land som håller på att slitas sönder av ett fruktansvärt inbördeskrig. Jag har skrivit om de böckerna tidigare här på bloggen. Under ämnesordet krig hittar du de gamla inläggen, om du vill läsa dem igen.
Tittis nya bok, "Flyktingen" är en slags fristående fortsättning på de andra två.
Här möter vi samma krig, men från ett annat håll, nämligen utifrån.
Tonårstjejen Amanda bor i grannlandet. Landet som ligger intill det där kriget pågår. Hon bor i en liten trist by på landet, där hon känner alla.
Amanda är uttråkad. Ingenting spännande händer någonsin, och Amanda har inga idéer om vad hon ska skriva om i sin egna blogg.
Hon längtar bara efter den dag hon äntligen ska få flytta från byn till storstan.
Amandas by påminner väldigt mycket om vårt svenska Norrland, och kanske skulle berättelsen lika gärna kunnat utspela sig där? Eller någon annanstans i Sverige?

En dag när Amanda är ute i skogen, upptäcker hon att någon har brutit sig i hennes familjs jaktstuga.
Där hittar hon den unge mannen Timur, som är på flykt. Först från kriget i grannlandet, och sen från flyktingförläggningen som finns i närheten. Timur hamnade i bråk på förläggningen, och nu är han livrädd för att han ska sändas tillbaka till sitt hemland och kriget där.
Amanda vill hjälpa honom. Han får ju bara inte bli utvisad! Men vad ska hon kunna göra?
Kanske kan hon äntligen få användning för sin blogg? Hon kan berätta Timurs historia där, och hoppas att tillräckligt många vill lyssna...

Boken är gripande och spännande, och väldigt lätt att leva sig in. Kapitlen är korta, och därför flyter läsningen på lätt och bra. Intresset hålls hela tiden vid liv.
Man vill verkligen veta hur det ska gå för Amanda och Timur!
Boken fungerar också bra som högläsningsbok, då den väcker många frågor som är väl värda att diskutera tillsammans. Den passar bra att läsa för alla från 10-11 år och uppåt.

Vad skulle du ha gjort om du var Amanda?
Kämpat på för att hjälpa till som hon gjorde, eller bara tänkt att det inte skulle spela någon roll vad du gjorde?

Vill du läsa "Flyktingen"? Du kan låna den på Arboga bibliotek.
Titta i vår bibliotekskatalog om den är ledig att låna just nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar