fredag 27 september 2013

Ny läsambassadör utsedd!

Författaren Johan Unenge har sedan 2011 jobbat som Sveriges första läsambassadör. Han anställdes av Kulturrådet, och har under de senaste två åren jobbat hårt för att  barn och ungdomar ska vilja läsa mera böcker.
I jobbet har ingått att åka landet runt, hålla föreläsningar, besöka skolor mm. Helt enkelt synas, och gärna även i tidningar och tv.
Han har under det senaste året lyckats ganska bra med att få oss att prata om hur viktigt det är att barn och ungdomar läser. 
Läsningen har minskat ganska mycket de senaste åren. Vad gör man för att stoppa den utvecklingen?
Johan har börjat det arbetet, men nu är det dags för en ny läsambassadör att ta över!

Hon heter Johanna Lindbäck och utsågs i går på bok - och biblioteksmässan i Göteborg. Johanna är en mycket omtyckt ungdomsboksförfattare, som har skrivit flera riktigt bra relationsromaner för lite äldre tonåringar.  
"Min typ brorsa" ( 2008) tyckte jag jättemycket om, och den brukar jag varmt rekommendera när tonåringar vill ha boktips.
Den handlar om vad som händer när två familjer ska slås ihop och ska bli en. Hur känns det att få nya plastsyskon när man är nästan vuxen? Vad händer om man blir kär i sin nya "bror"?

Johannas böcker utspelar sig ofta i Norrland. Hon är själv född och uppvuxen i Luleå. Numera bor hon i Stockholmstrakten. 

Hennes böcker får dock fortsätta att utspela sig i norr, eftersom så få ungdomsböcker gör det. När Johanna var ung saknade hon det. 
Att inte få känna igen sig i miljöer i böckerna hon läste.

Det jag gillar bäst med Johannas böcker är att huvudpersonerna ofta är ganska "normala". De är inte supervackra och populära, inte heller har de hemska problem.  
Det är helt enkelt vanligt tonårsliv som skildras, och det görs på ett sätt som känns sant och trovärdigt.

Johanna jobbar också med bokbloggen Bokhora, där hon skriver om  böcker hon gillar och även gör intervjuer med olika författare. 

Just nu kan du också läsa en intervju med henne själv, där hon berättar om sitt nya spännande jobb som läsambassadör!

Jag vill önska henne ett stort lycka till med jobbet!

Hoppas bara att hon hinner skriva fler bra böcker framöver...

Vill du läsa Johannas böcker? De finns att låna på Arboga bibliotek. Sök i bibliotekskatalogen för att se vilka som är lediga att låna just nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar