tisdag 7 december 2010

Klimathotet!


Två nya böcker som jag har läst på sista tiden handlar om miljöförstöring och vilket elände det kan leda till. Det verkar vara populärt att skriva om just nu.
Inte så konstigt kanske eftersom det hela tiden pratas om klimathot och extremväder på våra nyhetssändningar.
Böckerna som jag har läst heter "Flodvågen" som är skriven av Anne Rooney, och "Annas dagbok" som Börje Lindström skrivit. Båda böckerna är ganska lättlästa, mycket spännande, ruggigt otäcka och definitivt väldigt tänkvärda. De väcker en massa tankar och känslor som jag tror man behöver prata med någon om efteråt . De är därför perfekta berättelser att använda i skolan t ex under ett temaarbete om miljön.
"Flodvågen" utspelar sig i England i en framtid som ligger alltför nära oss.
Sommaren har varit varmare än någonsin och det har inte regnat på flera veckor. Ändå börjar vattnet plötsligt sippra upp ur gräset där Kevin och hans kompisar spelar fotboll.
Havsvattnen stiger på grund av miljöförstöringen. Mark läggs under vatten och människor blir tvungna att fly. Nu verkar det vara Englands tur... Vart skall Mark och hans vänner ta vägen nu?
Annas dagbok handlar om en svensk framtid som inte heller känns särskilt långt borta.
När den nya dokusåpan Skeppet sänds på tv sitter hela befolkningen bänkade framför tv-apparaterna. Skeppet handlar om ett forskningsfartyg på uppdrag i Norra ishavet. Besättningen skall undersöka hur mycket polarisarna har smält ned på grund av miljöförstöringen.
När skeppet är på hemväg och skall tas emot i Stockholms hamn, händer något förskräckligt!
Skeppet körs i rasande fart och kraschar rakt in i hamnen! Det visar sig att alla ombord är döda, även kaptenen. De har blivit smittade av ett mystiskt dödligt otroligt smittsamt virus som frigjorts när polarisen smälte.
Nu drabbar viruset Stockholm, och genast drabbas merparten av befolkningen.
Anna och hennes familjen bestämmer sig att fly från smittorisken till Norrland där farmor och farfar bor. Under tiden skriver Anna dagbok, och det är den vi får läsa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar