torsdag 9 december 2010

Nobelfest!

I dag, 10 december, är det Nobeldagen. Då firas minnet av den store svenske uppfinnaren Alfred Nobel, som levde mellan åren 1833 och 1896. Han har blivit känd för att ha uppfunnit sprängämnet dynamit. Sin uppfinning tjänade han mycket pengar på, och han blev en förmögen man under sin livstid. Eftersom han inte hade några barn skrev han ett testamente. Han ville att efter hans död skulle hans pengar delas ut till framstående vetenskapsmän. Det var grunden till nobelprisen som började delas ut 1901.
De delas ut på nobelfesten varje år den 10 december i Stockholm. Efter prisutdelningen bjuds pristagarna på en fantastisk middag med delikat mat och underhållning.
Att man valt just den 10 december som festdag beror på att det var Alfred Nobels dödsdag.
Ni har säkert sett en del av detta när det visas på tv varje år...
Nobelfesten är något som Sverige är känt för i hela världen, och verkligen något vi kan vara stolta över tycker jag!
Om ni vill läsa lite mer om Alfred Nobel, så har vi en bra bok om honom på bibliotekets barnavdelning. Den heter "Alfred Nobel - från fattiglapp till nobelpris" och är skriven av Dag Sebastian Ahlander. Här får man bland annat veta lite mer om hur det är att leva som forskare och vetenskapsman. Att man alltid måste vara envis och nyfiken, och inte sluta tro på sig själv och sina upptäckter, fast det kan komma motgångar.
I den mycket lättlästa boken "Nobelfest" av Helene Lumholdt får vi veta mera om hur förberedelserna inför den stora festen går till. Många fina färgfoton illustrerar och förklarar faktatexten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar