måndag 20 december 2010

"Synvilla" Karina Berg Johansson


Vad är en synvilla? Ordet betyder att man inbillar sig att man ser någonting som egentligen inte finns.
Den här boken är lite så också. Den är underbar och fantastisk att läsa för allting är så oförutsägbart. Du är hela tiden fascinerad som läsare, för man har ingen aning om åt vilket håll handlingen skall dra iväg. Man blir fångad redan från första raden, och sedan släpper den isande spänningen inte taget om en förrän på allra sista sidan.
Samuel och hans niondeklass skall göra sin sista klassresa tillsammans till Gotland, bara några dagar innan de för evigt lämnar högstadiet.
Redan på båten dit får vi veta att Samuel planerar att ta livet av sig.
Han tänker inte återvända från Gotland. Samuel har alltid varit konstig och utanför, men nu är han trött på att vara annorlunda! Trots allt snart är över hoppas han fortfarande att klassens populäraste tjej Emelie, skall se honom. Se honom för den han är, inuti. Inte bli skrämd av hans mörka hårdrocksstil.
Under några dagar får vi lära känna Samuel, hur han tänker och känner. Hur han mår av att alltid vara utanför. Det händer också mycket i klassen under de här dagarna. Tyvärr kan jag inte berätta mer om det för då förstör jag nöjet för er att läsa den här fantastiska boken.
Det önskar jag nämligen verkligen att ni gör! Jag tyckte hemskt mycket om den.
Den är sorglig och stark, men ändå lättläst, och jag tror att alla som en gång varit i tonåren,
kan känna igen sig i Samuel och hans klasskamrater.
Boken passar bäst för er som är i Samuels ålder ungefär, dvs från 14 år och uppåt.
Kolla här om boken finns att låna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar