torsdag 28 april 2011

"Hitta Violet Parks" av Jenny Valentine



Min gamle svensklärare på gymnasiet brukade säga; "Livet är för kort för dåliga böcker". Med det menade han; börjar man läsa något man inte gillar, är det bara att sluta och gå vidare till något annat.
Jag tycker att han har helt rätt, för det mesta. Vissa böcker är dock värda en andra chans!
När jag började läsa den här boken," Hitta Violet Park", förstod jag först ingenting... Den kändes bara pladdrig och seg att läsa.
Ge inte upp då, säger jag bara. Snart, om man fortsätter läsa, upptäcker man hur fullkomligt underbar den här boken är!

Boken handlar om den sextonårige Lucas.
Berättelsen är ovanlig, oförutsägbar och överraskande!
Det börjar med att han en sen kväll kommer in på en taxistation, och vill att någon skall köra honom hem. Där på en hylla står en urna full med aska.
Den avlidna damen Violet Park kremerades, och sedan glömde någon hennes urna i en taxi!
I flera år har urnan stått där på hyllan, på taxistationen. Ingen har frågat efter henne...

Lucas bestämmer sig för att ta reda på vem Violet var. Som han själv säger i boken" att någon är död är, om man tänker efter, inget hinder för att ta reda på hur han eller hon är som person. Hälften av alla vi läser om i skolan har varit döda i evigheter."
När han börjar sina efterforskningar upptäcker han snart flera märkliga sammanhang mellan Violet och sin egen familj.
Det visar sig att hans pappa, som flera år tidigare övergav familjen, kände den gamla tanten Violet! Hade hon någonting med pappans försvinnande att göra?

Det är ett allvarliga ämnen som behandlas; döden och sorgen över pappan som lämnat familjen.
Dock skriver författarinnan Jenny Valentine på ett sätt som gör att berättelsen inte blir för tung. Faktiskt är det riktigt charmigt och roligt att följa Lucas jakt på Violet Park, och på sig själv?

På bokförlaget Atriums hemsida finns en läsguide till denna bok publicerad. Den kan man fritt använda sig av. Där finns en del frågor som är värda att diskutera t ex vid ett boksamtal i skolan, eller om man läser boken i en bokcirkel.
Alla som ger den här boken en ärlig chans kommer att gilla den, men jag tror att den passar bäst för lite äldre tonåringar.
Vill du läsa boken? Titta här om den finns att låna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar