måndag 4 april 2011

"Aldrig Mozart" - teaterpjäs för åk 5-7

Denna vecka, på onsdag-torsdag 6-7 april, kommer Arbogas elever i åk 5-7 , få se en teaterpjäs i Medborgarhuset. Pjäsen heter "Aldrig Mozart" och bygger på en bok av den engelske barn- och ungdomsförfattaren Michael Morpurgo. Susanna Helldén som kommer från teatergruppen Teater Fredag, är ensam på scenen i 45 minuter. Hon berättar en skakande historia som håller publiken i ett järngrepp.
Den börjar med att den världsberömda violinisten Paola Levi är nervös inför en konsert. I morgon ska hon för första gången spela Mozart inför publik. Hon lovade sin far, som också var violinist, att hon aldrig skulle spela Mozart. Varför tvingade han henne att lova det?
Svaret finns i familjens mörka historia, och den roll de kom att spela under andra världskriget.
Susanna är inte bara en duktig skådespelerska, utan också själv violinist. Vi får under pjäsens gång höra henne spela flera vackra stycken, bl a av Mozart.

Titta på pjäsens trailer här i klippet nedan, så får ni se och höra själva:Michael Morpurgos bok "The Mozart question" finns inte översatt till svenska. Jag kommer att köpa den till biblioteket, så snart finns det möjlighet att läsa den på engelska. Vi har flera andra fantastiskt bra böcker av honom på Arboga bibliotek. Jag kan t ex varmt rekommendera "Kensukes rike". Den använder jag ofta och pratar om när jag har skolklasser på besök i biblioteket. Boken har samma tema som Robinson Crusoe. Den handlar om elvaårige Michael som under en jordenruntseglats med sina föräldrar en natt ramlar överbord. Han spolas iland på en liten ö i Stilla havet. Men han är inte ensam. På ön bor också en gammal japansk man, Kensuke själv.
En vänskap mellan dessa två växer långsamt fram, trots att så mycket skiljer dem åt.
En jättefin bok som också passar bra som högläsningsbok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar