torsdag 7 april 2011

Lättläst för tonåringar


När man jobbar som bibliotekarie märker man att det finns ett otroligt stort behov av lättlästa böcker för lite äldre barn. Böcker som har en enkel text, men där ändå handlingen i boken riktar sig till tonåringar.
Om man är tonåring med läs- och skrivsvårigheter är det inte roligt att välja böcker på nybörjarläsarnas hyllor. Där är huvudpersonerna kanske sju- åtta år, och sysslar med sådant som tonåringarna för länge sedan växt ifrån.

Det här problemet verkar bokförlagen äntligen ha tagit på allvar, för på sistone har många bra lättlästa tonårsböcker kommit ut.

Två av de senaste som kommit till Arboga bibliotek är "Festen" av Catrin Ankh och "Selma Z..." av Iben Harboe.


"Festen" handlar om Sara som blir mobbad på Facebook. Hon nobbar en full kille som vill hångla med henne på en fest. Som hämnd lägger han ut pinsamma bilder på henne på Facebook, och skriver en massa osanningar. Alla hennes vänner kan läsa det. Det värsta är att de verkar tro på lögnerna också!

"Festen" är en kort historia på mindre än 40 sidor, skriven med korta meningar och på ett språk som tonåringarna kan känna igen sig i.
Man förstår på titeln på nästa bok att huvudpersonen Selma Z är en tjej som inte har det så lätt.
Den heter ju "Selma Z: om detta är paradiset, vill jag gärna se helvetet".

Hon är så trött på att ständigt flytta runt med sin mamma och styvfar. Hon får aldrig bestämma hur hennes liv skall se ut. Så fort hon trivs någonstans och får vänner, är det dags att flytta igen.

Därför är hon ARG, och har ständigt taggarna utåt mot mamma och alla andra.

Nu har de flyttat till ett stort kråkslott, ett rivningsfärdigt hus, som inte alls är så tjusigt som det verkade i bostadsannonsen. Selma vill inte hjälpa till med inflyttningen, och mamma och hon bråkar HELA tiden.
Det häftiga med denna lättlästa lilla bok är teckningarna. De tar upp en stor del av boksidan, och är gjorda i manga- serie stil. De visar verkligen också mycket bra hur arg Selma känner sig hela tiden. Den känslan är säkert bekant för många tonåringar!


Vill du låna böckerna? Klicka på boktitlarna så ser du om de finns att låna:
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar