fredag 8 april 2011

Spännande skattjakt bland soporna!

Just nu håller jag på att läsa en bok som är ruggigt spännande, och väldigt annorlunda. Jag tror aldrig att jag läst något liknande...

Boken heter "Box 101" och är skriven av Andy Mulligan. Den är häftig och otäck att läsa, för vi får lära känna en miljö som är så främmande för oss.
En miljö som är tuff, smutsig och hård att leva i.
Raphael, Gardo och Råttan heter de tre pojkarna som är huvudpersoner i boken. De är föräldralösa gatubarn i yngre tonåren, som lever på en soptipp någonstans på Filippinerna. Kring den här soptippen har en liten stad växt fram. Fattiga människor bor i dåligt byggda skjul kring soptippen.
På dagarna jobbar de alla, barn som vuxna, med att gå igenom sophögarna för att hitta saker de kan sälja vidare och tjäna pengar på. Det är så de överlever och får pengar att köpa mat för.
En dag gör Raphael världens fynd i sophögen. Han hittar en fin läderpåse som innehåller en plånbok, en nyckel och en karta.
I plånboken finns ganska mycket pengar som pojkarna genast lägger beslag på. Men vad ska de göra med nyckeln och kartan? Kanske leder den till en ännu större skatt?
Pojkarna förstår snart att de hittat något väldigt viktigt. Flera är på jakt efter Raphaels läderpåse, och pojkarna blir tvungna att fly för sina liv...

Det här är som sagt en ganska ruggig historia. Att läsa boken gör att man verkligen förstår hur fattigt och eländigt många barn har det i verkligheten.
Jag tror att boken passar bäst från 12 år och uppåt.

Vill du läsa "Box 101"? Kolla här om den finns inne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar