onsdag 18 maj 2011

Lättläst faktabok om vad som händer när man begår brott

En 19- årig man dömdes
i går av Nystads tingsrätt
till ett års fängelse för rån
mot närbutiken Evas livs.
En 16-årig flicka dömdes
för medhjälp till rån
till ungdomsvård och
60 timmars ungdomstjänst.
En 14-årig pojke har
rapporteras till socialtjänsten.


Sådana här små notiser som handlar om olika brott som begåtts, hittar vi ganska ofta i tidningen. När man läser tänker man kanske inte alltid på att att det finns riktiga människor bakom orden. Den här personen som begår rånet har en historia. Vad har hänt innan? Varför blir just han/ hon en brottsling, och vad händer efteråt?
I "Fixa cashen" får vi möta ungdomarna Micke, Carro och Kevin som bestämmer sig för att råna närbutiken.
Micke har lånat pengar av skumme Fredde, vilket inte var så smart. Fredde vill nu ha sina pengar OMEDELBART, annars kommer han att hämnas på Micke och hans närmaste.
Micke behöver mycket pengar snabbt! Vad har han för val, utom att råna en affär? Flickvännen Carro och hennes bror Kevin vill hjälpa till och blir inblandade i rånet. De deltar i rånet utan att tänka efter vad det kan betyda för dem själva.
Boken berättar om vad som händer efter rånet, när ungdomarna blir omhändertagna av polisen. Förhör, besök av socialtjänst mm Vi får också vara med under rättegången, och får veta vilka straff som ungdomarna döms till.
Boken är skriven på ett lättläst sätt, med korta meningar och luft mellan textmassorna. Svåra ord och begrepp förklaras i en ordlista längst bak i boken. Efter nästa varje kapitel finns också en faktaruta som förklarar lite närmare polisens arbete, och vad som händer i domstolarna.
Det här är en gripande tänkvärd bok eftersom den skildrar verkligheten. Det är många ungdomar idag som är, eller kommer att få vara med om, samma sak som Micke, Carro och Kevin.
Kan vi, som finns runt omkring dem, göra något för att de inte skall bli brottslingar?
Vill du läsa boken? Titta här om den finns att låna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar