tisdag 24 maj 2011

"Min pappa är snäll och min mamma är utlänning" av Emmy Abrahamson

Ja ni, vad ska man säga om en sådan titel på en bok? Det låter ju ganska vansinnigt, eller hur? Man vet inte riktigt vad man ska tro...
Dock, låt er inte avskräckas!
Det här är en riktigt rolig och underhållande bok som jag sträckläste med stort nöje. Den handlar om sextonåriga Alicja som ganska nyligen flyttat till Skåne med sin familj. Nu är det dags för sommarlov, och det enda Alicja hoppas är att det skall bli en lugn och skön sommar. Nu ska familjen äntligen få tid att komma i ordning i sitt hus. Som ni förstår blir det inte riktigt som hon har tänkt sig...
Hon hade inte räknat med att hennes polska mamma skulle bjuda in deras galna släktingar att komma och bo hos dem. Dessutom har mamma Beata fixat dit polska hantverkare som skall renovera deras hus helt olagligt.
De lyckas under några veckor förstöra mer i huset än vad de lagar.

Allting verkar gå åt skogen för Alicja. Enda ljusglimten är Ola, killen hon blir kär i, och tillsammans med under sommaren. Problemet är bara att kompisen Nathalie är störtkär i honom. Vad ska hon säga när hon veta om Alicjas svek?

Det händer mycket tokigt under Alicjas sommar kan man lugnt säga...
Man har inte tråkigt en sekund under berättelsens gång. Det är en fin, och rolig, skildring av vänskap, kärlek och familjeliv. Samt om vad som händer när två olika sätt att tänka och vara, det svenska och det polska, totalt krockar. Det vi brukar kalla för kulturkrockar.
Boken passar alla lässugna med humor, från 12 år och uppåt.
Vill du läsa boken? Titta här om den finns att låna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar