onsdag 8 juni 2011



Våren 2010 besökte författarinnan Ritta Jacobsson alla Arbogas sjundeklasser. Hon var väldigt trevlig och rolig att lyssna på.Hon pratade om hur det är att vara författare, och också en hel del om sin populära deckarserie där tonårstjejen Afrodite har huvudrollen. Innan första boken om Afrodite kom ut 2006, hade Ritta skrivit flera andra ungdomsböcker. T ex serien om styvfamiljen Jonzon/ Jonsson.
Den har nu kommit i en ny upplaga, där de två första delarna, "Plastfamiljen" och "Alexis bok", har bakats ihop till en bok "Syskon mot sin vilja".Den handlar om vad som händer när två familjer skall bli en gemensam.

Teas mamma och Alexis pappa blir kära i varandra, och ganska snart bestämmer de sig för att flytta ihop i ett gammalt hus på landet. Problemet är att det beslutet påverkar inte bara dem. Alexis och hans äldre syster, och Tea och hennes två småsyskon, har inte ens träffat varandra innan de plötsligt skall bo tillsammans.
Ni kan förstå att det blir en hel del bråk och konflikter. Bara det att flytta och byta skola är ju fruktansvärt jobbigt! Ungdomarna blir också tvungna att lära sig leva tillsammans med främlingar, som de inte fått vara med och välja själva...

Jag tycker att det är ganska spännande att läsa om hur den nya familjen formas. Hur man så småningom kan känna sig som syskon trots allt.

Boken går fort att läsa trots att den är ganska tjock. Det är lätt att sätta sig in hur tonåringarna Alexis och Tea har det. Hur de tänker och känner inför allt det nya som händer dem. Jag ville hela tiden läsa vidare för att se hur det skulle gå för dem.

Boken passar alla lässugna från 10 år och uppåt, men passar särskilt bra till er som varit med om liknande saker. Att föräldrar skiljs och bildar nya familjer, som det är tänkt att ni ska bli en del av. Det är sannerligen inte alltid så lätt...

Vill du läsa boken? Titta här om den finns att låna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar