fredag 10 juni 2011

Resan tillbaka till barndomen!

"I den tysta minuten mellan" av Viveka Sjögren är en härligt fin, lite långsam bok som handlar om döden. Hur det kan kännas att förlora en förälder - alldeles för tidigt!

14-årige killen Torvi bor i Sverige med sin mamma. En dag får han ett brev som berättar att hans pappa Kettil, som bor på Island, har dött i en drunkningsolycka.
Fram till dess Torvi var sex år bodde också han och mamma på Island tillsammans med pappa. Men någonting hände... Pappan gjorde något som mamma inte kunde förlåta.
Hon flydde tillbaka till Sverige med Torvi.
Sedan dess har Torvi inte varit på Island, och han träffade heller aldrig mer sin pappa. Kontakten bröts totalt. Nu är det försent att göra någonting åt det...
Lagom till pappans begravning återvänder Torvi till Island, och till den lilla byn där han bodde som barn. Han återser sin familj; farmor,farbröder och kusiner.
Plötsligt känns det helt naturligt att prata isländska igen. Alla ord han trodde han hade glömt bort vad de betydde!
Han träffar också återigen sin bäste vän från barndomen,Óli, som han var tvungen att lämna när de flyttade till Sverige. Ólis lillasyster Lilja finns också där.
Hon har växt upp och blivit till något mer än bara kompisens lillasyster.
Det klickar till ordentligt mellan Torvi och henne! De blir kära i varandra.
Under tiden på Island lär Torvi också känna sin döda pappa på nytt. Han minns mycket av det roliga de gjorde tillsammans, och han börjar också förstå varför allting gick så fel.
Den här boken förtjänar många läsare, och jag tror att många kan tycka om den!
Den passar bäst för tonåringar som gillar böcker som går i ett lugnare tempo, och handlar mycket om känslor och relationer.
Vill du läsa boken? Titta här om den finns att låna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar