tisdag 14 juni 2011

Engelska faktaböcker om andra världskriget

Mick Manning heter en engelsk författare som skrivit flera barn- och ungdomsböcker. Han har också skrivit två faktaböcker som handlar om hur det var att delta i andra världskriget, "Tail-end Charlie" och "My uncle´s Dunkirk". Här berättas om vad som hände i kriget direkt av de som själva deltog. Hur kändes det t ex att vara en air-gunner? Att vara killen som satt längst bak i bombplanet och sköt på fienden? Ganska läskigt antagligen...
Mick vet, för han växte upp med en pappa som varit flygare i kriget. Hans farbror deltog också som soldat, bla vid slaget vid Dunkirk. Båda två berättade spännande och otäcka historier, som Mick fick höra som barn. Nu vill Mick föra dessa historier vidare i bokform till sina egna barn, och till oss andra intresserade läsare.
Mer än 65 år har gått sedan andra världskriget slutade, men det känns ändå ständigt aktuellt.

Nya böcker och filmer kommer hela tiden som berättar om krigstiden.
I Mannings böcker blir historien väldigt levande. Vi får vara med i planet när bomberna faller, och på stränderna i Frankrike när engelska soldater räddas från tyska bomber.
Böckerna är skriven på en ganska enkel engelska, och illustrerad med massor av fina bilder som förklarar vad som händer. En del militära specialtermer används i texten, men man förstår oftast av sammanhanget vad de betyder.
Böckerna passar bra för er som är intresserade av ämnet, och har läst engelska något år.
Vill du läsa "Tail-end Charlie"? Titta här om den finns att låna.
Vill du läsa "My uncle´s Dunkirk"? Titta här om den finns att låna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar