tisdag 18 juni 2013

Britt tipsar om ny småruggig bok!På sista tiden har biblioteket fått flera leveranser från bokhandeln med nya spännande barn- och ungdomsböcker. Jag hinner inte med att läsa alla, och än mindre blir det tid över att blogga om dem!
Tack och lov har jag duktiga kollegor på biblioteket som också tycker om att läsa ungdomsböcker.
Britt har läst Kerstin Lundberg Hahns senaste bok; Barnkolonin, som hon gillar mycket. Kerstin vann för någon månad sen första pris i Bokjuryn för "Skuggan i väggen".


Så här berättar Britt om "Barnkolonin":


Fjortonårige Joels föräldrar köper ett gammalt hus på landet för att göra om det till ett vandrarhem. Huset de köper har en gång i tiden varit en barnkoloni dit fattiga barn fick komma på sommaren.
Joel tycker att idén om att flytta ut på landet är pest. Han vill ju bo kvar i stan!
En dag ger han sig ut på en cykeltur i skogen. Då fastnar hans cykel i taggtråd.
När Joel drar loss taggtråden från cykeln ser han ett hål i marken. Han hittar en smutsig djurskalle i hålet. Han borstar av jord och smuts från skallen, tar den med sig och cyklar tillbaka till huset.
I husets hall står ett glasskåp med gamla djurskallar och Joel sätter in skallen i skåpet.
Efter det börjar det hända saker. Joel hör barngråt och ser ljusfläckar som rör sig.
Han möter en man i rutig skjorta som säger att han bor där, men det är ju bara Joels familj som bor i huset. Ingen annan i familjen har sett mannen, hört barngråt eller sett några ljusfläckar.
 Joel träffar Nina och hennes mormor som bor i närheten. När han berättar var han bor och att det kanske spökar i huset säger Ninas mormor allvarligt att spöken ska man inte skämta om.
Ja, vad är det egentligen som händer i den gamla barnkolonin?
Joels flytt till landet blir inte så tråkig som han först trodde. Tvärtom, det blir spännande!
Kanske lite för spännande…
Jag tycker att boken är väldigt bra och lite skrämmande ibland. Den är spännande från första kapitlet. Boken innehåller inte bara mystiska händelser utan också sol och bad, mörka ovädersmoln och lite kärlek. Den är ganska lättläst med lagom långa kapitel.
Boken passar nog bra för er som går på högstadiet. Om man är yngre än så kan nog boken bli lite
för läskig!

Vill du läsa "Barnkolonin"? Du kan låna den på Arboga bibliotek. Titta i vår bibliotekskatalog om den finns ledig att låna just nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar