tisdag 11 juni 2013

Hur ska det gå för Millan?
Visst känner ni till författaren Pia Hagmar? Hon som har skrivit så många bra, och väldigt omtyckta, barn- och ungdomsböcker.
Hennes böcker handlar ofta om hästar i någon form. Ett bra exempel är långserien om hästtjejen Klara. Några av de böckerna har också blivit film.
Förra året började Pia skriva på en ny serie om en stark och modig hästtjej, som heter Millan,
Den boken skrev jag också om här på bloggen, och gav den högt betyg!
Pias böcker kan alla läsa, känna igen sig i och tycka om. Det gäller även dem som inte är så intresserade av hästar! Böckerna handlar om annat också; kompisar, vardag, familjeliv, och också en hel del om känslor. Både glädje och sorg!
I den nya boken om Millan; "Sveket", får vi veta mer om hur tufft Millan har det i sin vardag.
Pappa dricker för mycket och skämmer ut henne inför hennes klasskompisar. Mamma är alltid sjuk och ledsen. Oftast ligger hon till sängs hela dagarna.
Det är Millan som hela tiden måste vara den vuxna i familjen, och ta allt ansvar. Hennes föräldrar gör det nämligen inte...

Första boken slutar med att pappa i fyllan har köpt en häst till Millan. Han tror att han har gjort något bra, att han äntligen har uppfyllt hennes största dröm. Att få en egen häst!
Problemet är bara att hästen han köpt är en liten mini-ponny som hon inte kan rida på. Om hon sätter sig på Shetlandsponnyn Zorro når hennes ben ner i backen!
I "Sveket" får Millan ett erbjudande om att byta Zorro mot en annan större häst. En häst hon skulle kunna använda, och faktiskt kunna rida på.
Men hon har ju fått Zorro av pappa. Visst måste hon väl behålla honom då? Förlåter han henne någonsin om hon byter bort Zorro?

"Sveket" är minst lika bra och stark som den första boken. Ni som tyckte om den, kommer definitivt att gilla den här också!
Ni kan låna böckerna om Millan på Arboga bibliotek. Klicka på titlarna för att se om de finns lediga att låna just nu.

Millan

Sveket

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar