lördag 22 juni 2013

Ny spännande bok från Ritta Jacobsson, "Afrodites mamma"!

Ritta Jacobsson har skrivit flera böcker om Afrodite, som har blivit väldigt populära bland tonåriga läsare. Det är inte svårt att förstå varför! Böckerna är mycket spännande och välskrivna. De handlar också om moderna saker som ungdomarna känner igen från sin vardag.
Ritta var i Arboga för något år sen, och träffade skolelever. Då berättade hon om hur hon kommer på vad hon ska skriva om i Afroditeböckerna.
Hon vill att böckerna ska handla om aktuella saker. Sånt som händer runt omkring oss just nu.
Därför får hon ofta idéer från sådant hon läser om i tidningen, eller ser på tv-nyheterna.
Den nya boken "Eviga glömskans allé" handlar faktiskt om något som Ritta har varit med om personligen. Hur det kan vara när någon äldre person i ens familj drabbas av demens, och börjar glömma bort saker. Ritta berättar i ett personligt brev längst bak i boken om hur det kändes för henne när hennes egen mamma blev sjuk, och så småningom dog.
Demens kanske låter som en lite udda tema för en ungdomsdeckare? Ja det kan man tycka,
men Ritta lyckas väva in ämnet på ett väldigt bra, sannolikt och mycket spännande sätt!
16-åriga tjejen Alexa är bokens huvudperson. Hon är en mogen och självständig tjej.
Det har hon tvingats bli. Hennes mamma lämnar henne ofta ensam hemma.
Mamman, som är sjuksköterska, åker till Afrika och arbetar, flera månader i sträck. Då bor Alexa ensam, och får själv ansvara för att allt ska fungera där hemma. Med matlagning, tvätt och disk.
Dessutom måste hon sköta skolarbetet på egen hand. Mormor finns ju alltid där förstås, men hon bor i ett hus utanför stan. Dessutom verkar något vara på tok med mormor. Hon är förvirrad och inte alls sig lik. Alexa oroar sig för henne. Varför pratar mormor om morfar, att han har varit och hälsat på henne i huset? Han har ju varit död i massor av år... Men andra konstiga saker händer också.
Alexa märker att någon smugit och spanat på mormors hus, och kanske t o m varit inne i det!
När Alexa läser i tidningen om brutala rån på ensamma gamlingar, förstår hon att mormor kanske är i fara. Är det mormor som ska bli rånad nästa gång?
Jag tyckte mycket om den här boken, och jag hoppas att Ritta fortsätter att skriva mera om Alexa.
Boken passar bäst för lite äldre tonåringar. När ni läst alla Afrodite-böckerna, är "Eviga glömskans allé" en toppenbra bok att fortsätta med!

Vill du läsa "Eviga glömskans allé"? Du kan låna den på Arboga bibliotek. Titta i vår bibliotekskatalog om den är ledig att låna just nu.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar