torsdag 1 september 2011

Spännande lättläst deckare!

Lena Lilleste heter författarinnan som skriver böckerna om Tommy och Flisen. Hon bor i Göteborg och har tidigare jobbat som lärare.
Sju spännande deckarhistorier om grabbarna har kommit ut tidigare, och nu har jag precis läst den åttonde "Mordbrand på skolan!".
Tommy och Flisen är två högstadiekillar som är bästa kompisar. De umgås jämt på fritiden, och har då en förmåga att alltid hamna mitt i livsfarliga situationer där de ska lösa olika fall där brott har begåtts. Brotten är alltid såna som ungdomar i dagens samhälle skulle kunna råka ut för. Det kan t ex handla om inbrott, sextrakasserier på internet eller bötning.
I den senaste boken "Mordbrand på skolan!" hittar Tommy och Flisen en nedgrävd väska i närheten av skolan. Väskan visar sig vara proppfylld med pengar, flera hundra tusen kronor. Samma kväll tänder någon eld på skolan, och en man brinner inne. Grabbarna förstår ganska snart att det är den döde mannen som ägde väskan. Då gör det väl ingenting om de plockar ur lite av pengarna till sig själva, innan de lämnar väskan till polisen?

Problemet är bara att det finns fler som är ute efter innehållet i väskan,
och dessa farliga män måste ha tag i väskan till varje pris! En livsfarlig jakt tar sin början...
De här böckerna passar alla som tycker om spännande, ganska lättlästa böcker som utspelar sig i en nutid som vi känner igen. Man bör nog ha fyllt tio år i alla fall. Annars kanske historierna blir för läskiga...

Vi får också lära känna grabbarna och deras familjer en del i böckerna. Här finns mycket man kan prata om tillsammans om man läser böckerna högt i en klass.
Tommy har t ex skilda föräldrar, och bor hos pappan och hans nya familj varannan helg. Det är någonting han avskyr, eftersom han och pappans nya fru inte alls tycker om varandra. Säkert kan många läsare känna igen sig i den situationen.
Kärleksbekymmer dyker också upp. Vad ska man göra när man blir kär i bästa kompisens tjej?
Vågar Tommy berätta om sina känslor för Flisen? Flisen har ju ändå sagt att han börjar tröttna på Matilda...

Vill du läsa Lena Lillestes böcker? Titta här om de finns att låna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar