torsdag 8 september 2011

I huvudet på en 15-årig kille!

Några av er kanske har träffat på huvudpersonen i den här boken förut? Peter Barlach har skrivit två böcker om John tidigare, "Inte bara tennis" och "Dubbelfel".Böckerna är fristående, och man är inte tvungen att läsa dem i ordning.
I den första boken är han 12 år och har precis förlorat sin mamma i en tragisk bilolycka. I bok nummer 3,"Fifteen love", är John 15 år.
Tre år har gått sen olyckan. John tänker fortfarande mycket på sin mamma och saknar henne fruktansvärt, men han har lärt sig leva med sorgen. Hans tidigare stora intresse i livet, tennis, har ersatts av ett annat. Det som de flesta tonårsgrabbar har i huvudet ständigt, nämligen sex!
John är förälskad i familjens städerska, som kommer till deras hus en gång i veckan. Hon heter Violetta, är polska, och "vackrare än alla hollywoodstjärnor och fotomodeller tillsammans". Hon är också mycket äldre än John, någonstans "mellan 20 och 40 år". Han kan ändå inte sluta drömma om henne, och han gör allt för att hon skall bli hans. Hans klumpiga och pinsamma förförelseförsök går oftast helt åt skogen. Det är jobbigt för John, men roligt för oss läsare som får många tillfällen att skratta gott!
Det är John själv som berättar om sitt liv den här våren när han går i nian, och är så vansinnigt skoltrött. Den här våren när han också hänger mycket med coole 17-årige Gabriel. Han som alltid har så häftiga, men farliga, ideér om vad de ska göra tillsammans.
Gabriel är också expert på tjejer. Han har legat med massor, och han lovar att han ska lära John allt han kan! Det är ju sannerligen dags för John att förlora oskulden tycker han.
Gabriel är cool och häftig, men han går ofta alldeles för långt. Han har inga gränser! För John blir detta jobbigt, men inte kan man väl göra slut med en kompis?
Jag tror många äldre tonåringar kommer att tycka om att läsa den här boken.
Den är vansinnigt rolig stundvis. John är verkligen en kille med humor och självironi, som det är lätt att tycka om. Men det är inte bara flabb, utan en ganska stor dos allvar också. Precis som livet är för de flesta, för det mesta...
Det känns som om det är sann och trovärdig skildring av hur det är att vara en 15-årig kille idag.
Många kommer att känna igen sig i John.

Vill du läsa "Fifteen love" och Peter Barlachs övriga böcker? Titta här om de finns att låna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar