fredag 28 september 2012

Katarina Genars senaste bok!


Katarina Genar är en ganska ny svensk författarinna, som hittills kommit ut med tre böcker för barn/ungdomar. Hennes böcker får alltid mycket beröm i tidningarna, och det är mycket välförtjänt.
De handlar allihopa om vardagliga händelser, där plötsligt något gåtfullt och magiskt inträffar.
Det blir aldrig otäckt, utan bara lite pirrigt spännande...
Tyvärr har böckerna lite svårt att nå ut till läsarna, vilket jag tycker är väldigt synd. Böckerna bjuder på härliga berättelser som jag vet att många barn skulle kunna fängslas av.
Kan det bero på omslagen? Jag gillar dem inte alls. De är alltför tråkiga och barnsliga.
Man får intrycket av att böckerna riktar sig till väldigt små barn, när de i stället passar jättebra för mellanåldern 10-13 år.

Den senaste, "Den magiska kappan", handlar om Livia som får en fin present när hon fyller 11 år.
En elegant röd vinterkappa med svarta sammetsknappar, som mamma köpt i en secondhand-affär.
Någon har ägt kappan förut, men det syns nästan inte. Livia tycker att kappan är jättefin, och att den ser  alldeles ny ut. När hon sätter på sig kappan känner hon en speciell och härlig känsla.
Det är som om kappan lever, som om den vill tacka för att den äntligen "kommit hem".
För Klara, Livias bästa kompis, blir det dock bara obehagligt att prova kappan. På henne kliar den och skaver, och hon tar snabbt av sig den.
Livia förstår ganska snart att det är något magiskt med kappan. Det verkar som om den vill berätta något för henne. Livia börjar forska i kappans historia. Vem har ägt kappan före henne? Är det den flickan som har ett meddelande till Livia?

Om ni tycker om lite vardagligt mystiska berättelser, är detta definitivt någonting för er!
Låna gärna "Den magiska kappan" och Katarina Genars andra böcker på biblioteket.
Titta i Arboga biblioteks katalog för att se vilka som finns inne på hyllorna just nu.

tisdag 18 september 2012

Ny spännande ljudbok!














Jag har sagt det förut här på bloggen; fantasyböcker är egentligen inte alls min grej!
Jag föredrar verklighetstrogna berättelser, som handlar om människor boendes i en värld
som vi alla känner igen oss i.
Dock har även jag en stor favorit i fantasy-genren. Det är en bok som heter "Skämmerskans dotter"
och är skriven av Lene Kaaberböl.
När en berättelse är tillräckligt bra, blir även overkliga och magiska saker helt trovärdiga.
Det stämmer verkligen in på "Skämmerskans dotter"!  Här har jag inga problem att acceptera overkliga och magiska saker som t ex drakar. Författarinnan lyckas göra även dem helt trovärdiga, och de blir en naturlig del av handlingen. Som läsare lever man sig också in i huvudpersonens liv, 11-åriga Dina.
Hon som har ärvt sin mors magiska förmåga, och fått egna skämmarögon.
Man förstår verkligen hur hon lider av detta, och hur mycket hon hatar sin förmåga!
När man har skämmarögon kan man se vad en annan person skäms för, bara genom att möta deras blick. En sådan magisk förmåga gör en väldigt ensam. Stackars Dina har det tyvärr så.
Ingen vill vara hennes vän! Det går ju inte vara kompis med någon man inte vill se i ögonen...
I stället får Dina hjälpa sin mamma att lösa ett svårt och farligt uppdrag.
I slottsborgen sitter en man inspärrad. Är han skyldig till det brott han anklagas för?
Är han verkligen en mördare? Kan Dina och hennes mamma få honom att erkänna?
"Skämmerskans dotter" är en verkligt spännande och fängslande bok som passar alla vana läsare bra, från 10 år och uppåt. Jag tror också att det är en mycket bra högläsningsbok.
"Skämmerskans dotter" är den första boken i en serie. Den följs av 3 delar till, där man får fortsätta följa de magiska äventyr som Dina hamnar i på grund av sina skämmarögon.
Om du vill kan du också lyssna på boken! På biblioteket finns den som ljudbok i två varianter.
Vi har den vanliga uppläsningen, och nyligen fick vi en version som Unga radioteatern spelat in.
Här får vi lyssna på en teaterpjäs med flera olika skådespelare. De spelar upp handlingen enbart med hjälp av sina röster, och de gör det mycket bra! Här kan man snacka om spänning och action!
Ljudboken består av två CD, och det tar 2 tim och 15 min att lyssna på hela boken.

Vill du läsa eller lyssna på "Skämmerskans dotter"? Titta i bibliotekets katalog vad som finns ledigt att låna just nu.

Förbjuden kärlek


Amor deleria nervosa är en fruktad sjukdom som dessutom är väldigt smittosam. Sjukdomen har redan förstört världen och orsakat svåra problem. Den spred sig som en epidemi över hela världen men lyckligtvis så hittade forskarna ett botemedel. Så nu blir alla på sin 18 års dag botade ifrån Amor deleria nervosa. Amor deleria nervos är helt enkelt det vi kallar kärlek. Men i denna framtidsvärld så är kärleken förbjuden och eftersom kärleken är en smittosam sjukdom får den som är obotad inte lov att vistas ute sent på kvällarna, den obotade får heller inte umgås med det andra könet på egen hand, den obotade får inte lov att röra någon annan eller skratta för högt eller gråta för mycket. Allt för att förhindra sjukdomens spridning. Människorna som är botade lever dock ett tryggt och säkert liv, noga planerat av regeringen och där även din partner är noga utvald av regeringen för att försäkra att den fruktade epidemin inte bryter ut igen.

Lena är en ung tjej och alldeles snart är det äntligen hennes tur att bli botad. Hon ser framemot den dagen med tillförsikt och förtröstan, nu ska hon ju äntligen kunna känna sig trygg och säker. Aldrig har hon tvivlat på att regeringen gör fel eller att bli botad skulle kunna beröva dig något. Lena har ju sett på nära håll hur illa det kan gå när någon inte blir korrekt botad. Så Lena väntar med iver på sin stora dag och räknar ner dagarna. Men så möter hon Alex, och han ser på Lena som hon är en dröm. Han tränger sig in i Lenas liv och hon vill bara har mer av honom. Nu vänds allt upp och ner för Lena. Sakta krackelerar omvärlden och Lena tvingas inse att allt är kanske inte så säkert som hon trodde. Och att regeringen kanske trots allt har fel.

Det är en skrämmande värld Lauren Oliver berättar för oss om, en känslokall och steril värld där människorna känns mer som robotar än levande varelser. Människor som inte längre har förmågan att känna kärlek till någon annan och där de lever noggrant uträknade liv. Lena är en naiv och osäker tjej som växer sig allt starkare fram emot slutet. Hon vågar tänka om och bryta mönstret. Platsen vi befinner oss på är USA men det är inte någon främmande plats utan den påminner mycket om dagens USA. Jag gillar hur Lauren Oliver lyckas skapa en spänning som bara stiger hela tiden och hon håller sina läsare på tå hela vägen fram till slutet. Det är en bok man fastnar i och som man omöjligen kan lägga ifrån sig. Man vill bara fortsätta läsa för att nå fram till slutet. Där finns hela tiden ett driv och Lauren Oliver är duktig på att måla upp alla detaljer på ett intressant sätt. Nu längtar jag efter del två som bör komma på svenska i januari 2013. 

Finns boken inne? Klicka här!

tisdag 11 september 2012

En magisk läsupplevelse!














Nu har jag äntligen läst "Cirkeln" - ungdomsromanen som alla har pratat om sen den kom ut förra året!
Jag gillade boken mycket, och håller verkligen med alla som varit positiva till den.
När "Cirkeln" kom ut fick den urfina recensioner i tidningarna. Bloggarna skrev massor av beröm, och alla läsare jag mötte på biblioteket som läst boken, pratade varmt om den.
Böcker som "alla" andra gillar blir jag ofta besviken på. Förmodligen har jag för höga förväntningar från början, men roligt nog klarade "Cirkeln" att leva upp till dem.
Här får man en cool och magisk läsupplevelse med massor av action, som håller från start till mål!
Vad har ni andra som läst boken tyckt?
Kommentera gärna! Det vore så roligt att höra ifrån er lite...


Förra året gav jag gav bort boken i julklapp till min tonåriga systerdotter.
Hon började läsa den nästan direkt, och sen låg hon vaken en hel natt och bara läste och läste!
Boken var så fängslande, på ett nästan magiskt sätt, att hon bara var tvungen att läsa tills den var slut. Tyvärr hade hon matteprov dagen efter, vilket ju inte var så bra timing...

Ni känner väl vad som händer i "Cirkeln"?
I det lilla brukssamhället Engelsfors (i Västmanland?) börjar konstiga saker att hända....
En mörk natt när månen är blodröd förs 6 tonårtjejer till stans nedlagda dansbana.
De vaknar upp där, och ingen av dem vet hur de kom dit. Tjejerna känner knappt varandra, och är definitivt inte kompisar. Det enda de har gemensamt är att de alla går på gymnasiet i Engelsfors.
Den här natten får de veta att de är häxor med magiska egenskaper. Tillsammans är de starka, och det är bara så de kan besegra ondskans makt som slagit  ner i Engelsfors.
Ja det låter lite larvigt när jag beskriver det så här, men när du läser blir allt trovärdigt!
I "Cirkeln" förbereder sig tjejerna för den stora striden, och i fortsättningen "Eld" går kampen vidare.
Nästa år kommer den avslutande delen som ska heta "Nyckeln". Det är nog många därute som väntar med spänning på den boken...

I intervjun här nedan kan du se några tjejer från Eskilstuna intervjua författarna, Mats Strandberg och Sara Elfgren Bergmark. De berättar bl a om hur de fick idén till böckerna, och hur det går till att jobba tillsammans när man skriver en bok.



Vill du läsa "Cirkeln" och "Eld"? De finns också som ljudböcker på Arboga bibliotek.
Titta i vår bibliotekskatalog om de är lediga att låna hem just nu.

tisdag 4 september 2012

Skrivartävling för alla mellan 13 och 19 år!


Gillar du att skriva? Är du mellan 13 och 19 år och bor i Västmanlands län eller Örebro län?
Varför inte då skicka in dina texter till skrivartävlingen "dig it!"? 
Tävlingen är öppen mellan 1 augusti och 22 oktober, så nu är det hög tid att sätta igång och skriva!
Tävlingen, "dig it!", återkommer varje år, och är ett samarbete mellan biblioteken i de två länen.
Varje år har tävlingen ett tema och i år är det "honhanhen".  Juryn vill alltså ha texter som handlar om könsroller i någon form. Det kan t ex vara om varför tjejer och killar behandlas så olika i samhället.

Vad ska du då skriva om? Egna erfarenheter kanske?
Hur är det i skolan? Är lärarna likadana mot alla elever, eller får något kön, (killar, tjejer) några fördelar?
Vill du få lite inspiration? Varför inte läsa någon av de böcker jag tidigare tipsat om här på bloggen med ämnesord könsroller? Där kan du välja mellan både faktaböcker och skönlitteratur.
Jag vill också tipsa om en ganska ny bok som heter "På spaning med Hedvig: frihet, jämlikhet och rakade ben". Den är skriven av den 20-åriga skribenten Hedvig Ljungar.
Hon funderar mycket kring de här frågorna, varför killar och tjejer behandlas så olika i samhället.
I sin lättlästa bok beskriver hon en verklighet som många unga tjejer känner igen sig i.

Det allra bästa bidraget i tävlingen belönas med 2000 kr. 2:an får 1000 kr, och nr 3 får 500 kr.
Stor prisutdelning blir fredagen den 16 november, på Kulturnatten i Örebro, Örebro konserthus.

All information om hur du bär dig åt för för att vara med i tävlingen hittar du på bloggen , ( http://skrividigit.blogspot.se), där också alla bidrag kommer att publiceras.


Lycka till allihopa, och sätt igång och skriv nu!
Visst kan ni se till att första priset hamnar i Arboga i år?