tisdag 8 mars 2011

Tankar om kvinnodagen





Idag, 8 mars, har den internationella kvinnodagen firats runt om i världen.
I tidningar och tv talas det i dag extra mycket om hur kvinnor och tjejer har det i samhället.
På Arboga bibliotek har vi passat på att skylta och visa upp våra böcker om kvinnofrågor och feminism. Även böcker om tjejer och kvinnor, skrivna av kvinnliga författare har fått lite extra uppmärksamhet.
Kanske har ni under dagen hunnit bli lite nyfikna och vill lära er mer om feminism och kvinnofrågor? Dessa frågor är alltid aktuella, inte bara en dag om året...
På bibliotekets barn- och ungdomsavdelning finns en del bra böcker som kan vara bra att börja med. " Tänk (tvärt) om!: tjejer, killar och makt" av Anna Norlin tar på ett roligt och tänkvärt sätt upp de könsskillnader som finns i samhället i dag. Får killar och tjejer samma utrymme i skolan? Hur är det hemma? Hjälper alla till lika mycket, killar och tjejer - och vem gör vad?
Det finns mycket att fundera och diskutera kring. Boken passar bra att läsa från 10 år och uppåt.
" Det dom inte sa: (om hur jag blev feminist)" av Lisa Lindén och "Vadå feminist" av Lisa Gålmark passar lite äldre barn och tonåringar. Här får man veta mer om hur kvinnors kamp för lika rättigheter började en gång i tiden, t ex med krav på rösträtt. Var finns orättvisorna i dag? Vad finns kvar att kämpa för?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar