tisdag 29 mars 2011

Vinnare av Astrid Lindgrenpriset 2011 - Shaun Tan

Just i dag, tisdagen den 29 mars, har juryn för Astrid Lindgren-priset bestämt att årets pris skall gå till Australien. Pristagaren heter Shaun Tan och är författare och bildkonstnär. Han är född 1974, och har gett ut ett 20 -tal böcker, varav bara en, "Ankomsten", finns på svenska. Än så länge. Det blir säkert ändring på det nu efter beskedet om priset. Då kommer bokförlagen slåss om att få ge ut hans böcker på svenska. Under barndomen kände sig Shaun alltid annorlunda. Han var son till en invandrad kinesisk far och en australiensisk mor.Dessutom var han pojken som alltid kunde teckna bättre än alla andra.

Shaun som liten pojke



Shaun Tan ses som en förnyare av bilderboken. Han skapar berättelser med storslagna bilder, där människan alltid står i centrum. Han använder sig av en rad olika sätt för att måla sina bilder: blyerts, tusch, färgpennor, måleri och olika trycktekniker. Varje bok blir till ett experiment i visuellt och verbalt berättande. Dessutom jobbar han med att omvandla sina böcker till animerad film, musik- och teaterföreställningar. I år fick Shaun Tan en Oscar för bästa animerade kortfilm för The Lost Thing som bygger på boken med samma namn. Om ni blir nyfikna på hans bilder, gå in på hemsidan. Där finns några exempel som är helt fantastiskt häftiga! Snart kommer det också kunna gå att låna hans böcker på Arboga bibliotek. Jag har idag beställt "Ankomsten" och "Tales from Outer Suburbia" från bokhandeln. Inom kort finns de att låna hos oss. Säg gärna till om ni vill stå på kö...
Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne delas ut årligen. Prissumman är fem miljoner svenska kronor, vilket gör det till världens största internationella barn- och ungdomslitteraturpris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar