fredag 25 mars 2011

"Junia på jakt" av Boel Werner

Jag måste erkänna att mina förväntningar på den här boken var väldigt låga innan jag började läsa den. En tonårsbok om älgjakt, det kan väl inte vara något? När dessutom omslaget ser ganska töntigt ut. Vem vill läsa en sådan här bok?
Många hoppas jag, för det är den faktiskt värd! Det är en riktigt bra bok som väcker en massa tankar och känslor hos den som läser.
Junia är en 15-årig tjej som har haft en tuff tid. Hennes storebror dog i en trafikolycka för ett par månader sedan, och hennes föräldrar har fortfarande nog med sin egen sorg. De varken ser eller bryr sig särskilt mycket om Junia, hon som är kvar.
Då är det tur att morfar finns. Han tar med Junia ut i skogen, och låter henne följa med på älgjakt. Han ger henne till och med en egen bössa, och det visar sig snart att hon är en riktig skyttetalang.
Junia trivs med sitt nya intresse, och glömmer sin stora sorg för en stund. Hon tvekar dock om hon någonsin kommer att kunna skjuta ett levande djur.
Men varför kan inte hennes kompisar förstå henne? Varför kallar de henne för mördare?
Boken är skriven på ett lättläst sätt med korta meningar, och mycket luft mellan textmassorna. Passar alla från 13 år och uppåt.

Vill du läsa boken? Kolla här om den finns att låna?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar