måndag 21 mars 2011

Miljövecka i Arboga


Denna vecka tänker alla Arbogabor lite extra på miljön.
Kommunen deltar i Earth hour, lördagen 26 mars, den världsomfattande kampanjen för att uppmärksamma miljöproblemen i vår tid.
Runt om i världen släcks det elektriska ljuset ned under en timme, mellan 20.30- 21.30 på lördag.
I Arbogas skolor och förskolor arbetar man denna vecka med temat miljön, och därför vill jag den kommande tiden ge lite tips om användbara böcker här i bloggen.
Först ut blir två ganska nya faktaböcker om miljövård för barn och ungdomar.
"Rädda planeten: 101 tips på hur DU kan rädda världen" av Jacqui Wines passar framför allt barn i mellanstadiet.
Ibland blir det nästan för mycket undergångsstämning när tv och tidningar pratar om
klimathot och miljöförstöring. Man kan få en känsla av att jorden kommer att gå under, vad vi än stackars människor hittar på. Boken "Rädda planeten..." ger oss hopp i stället.
Det spelar faktiskt roll om man försöker leva miljövänligt. I boken ges konkreta råd om vad precis DU kan göra. Det handlar om precis allt från att återvinna sopor till att plantera träd.
En del av de 101 tipsen kräver en vuxens inblandning. Bilkörning till exempel. Barnen själva kan ju inte själva minska på bilkörningen, utan får försöka övertala sina föräldrar att låta bilen stå.
"Miljöspanarnas bästa" riktar sig till de lite äldre ungdomarna på högstadiet.
Miljöspanarna heter en websida på nätet där fem unga tjejer under två år har skrivit texter om miljöfrågor. Det var LL-förlaget ,bokförlaget som ger ut lättläst litteratur till barn och vuxna, som startade websidan i samarbete med Globala gymnasiet.
Under de här två åren har tjejerna varit förbannade och "skrikit" på politiker och andra vuxna, som gör så att unga inte har något att säga till om när det gäller miljön. Men de har också tagit saken i egna händer. De har ställt politikerna mot väggen, fixat klädbytarpartyn, deltagit i det stora klimatmötet i Köpenhamn, samt mycket mycket annat.
I boken är tjejernas allra bästa texter samlade.
Läs den! Du lär dig mer om klimatfrågor, och samtidigt kommer du att bli glad och inspirerad av tjejernas engagerade texter!
Finns böckerna att låna på biblioteket?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar