tisdag 22 mars 2011

"I orkanens spår" av Terry Trueman


När naturens krafter tar över har vi människor inte mycket att sätta emot. Det har ju tyvärr blivit alltför aktuellt nyligen med den hemska jordbävningen i Japan, då tsaunamivågor ödelade hela städer längs med kusten.
Boken "I orkanens spår" handlar om en annan slags naturkatastrof, en orkan.
Den amerikanske författaren Terry Trueman bodde och arbetade under en period i landet Honduras i Centralamerika. Då fick han inspirationen till att skriva den här boken.
Den handlar om vad som händer när orkanen Mitch drar in över landet. Detta skedde i verkligheten i månadskiftet oktober -november 1998. Med orkanen kom fruktansvärda regnskurar. Fyra dagars oavbrutet skyfall gav enorma översvämningar och jordskred som spolade bort hela samhällen. Tusentals människor dog, och ännu flera förlorade sina hem och allt de ägde vid katastrofen.
I boken vaknar tolvårige Jose av att det låter som det sitter ett vrålande monster uppe på hustaket. Hela huset skakar och vibrerar, och oväsendet utanför huset är helt öronbedövande.
När allt så småningom lugnar sig, smyger Jose ut för att se efter vad som hänt.
Till sin förfäran upptäcker han att alla grannarnas hus är BORTA! Hela byn har spolats bort i lermassorna. Det enda hus som klarats sig är det som tillhör Joses familj.
De närmaste dagarna efter katastrofen blir deras hus en samlingspunkt. Där får de som behöver medicinsk hjälp, och de överlevande får mat och husrum. Vi får följa uppröjningsarbetet genom Joses ögon, och det är skrämmande och otäckt.
Det här är en mycket stark och gripande bok. Just det att den har verklighetsbakgrund gör den än mer berörande. Jag tror att den kan fungera väldigt bra som högläsningsbok i skolan tex när man jobbar med ett miljötema. Passar nog bäst från tolv år och uppåt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar